Mai multe institutii publice si ONG-uri doresc asocierea intr-o forma juridica - Asociatie - pentru a atinge astfel un scop comun
o institutie publica poate fi membru fondator al unei Asociatii (conf. OG 26/2000)?
Statut - varianta 1
art. 3 membrii fondatori:
1. DGASPC Timis, cu sediul in ...., reprezentata prin M.G., director general, delega prin Dispozitia nr. .... , pe dl Gh. P. , angajat al DGASPC Timis, ca reprezentant al institutiei in Adunarea Generala a Asociatiei ..... .
2. etc
Statut - varianta 2
art. 3 membrii fondatori:
1. Gh. P, domiciliat in ..............., reprezentant cu delegare al DGASPC Timis, cu sediul in ...., reprezentata prin M.G., director general.
2. etc
CARE VARIANTA ESTE CORECTA?
Avand in vedere ca scopul Asociatiei este unul de lunga durata, este foarte posibil ca in randul reprezentantilor / delegatilor in Asociatie sa existe un rulaj/fluctuatie mare (deoarece sunt reprezentanti ai unor institutii publice aflate in plin proces de restructurare.... si nu numai).
Opinia mea este ca o institutie publica poate infiinta un ONG., dar ar trebui ca alaturi de aceasta sa mai fie alte 2 persoane juridice fie publice fie private, fiind reprezentate de persoane fizice.
eu aveam falsa convingere ca Varianta 2 ar fi cea corecta ….
acum am doua mari dileme
Cine si cum plateste cotizatia?
- institutia membru fondator, prin mijloacele specifice
- persoana delegata ca reprezentant in Adunarea generala de institutia fondatoare - cash sau direct in contul Asociatiei – din buzunarul propriu
Cine depune cazierul fiscal?
- membrul fondator – adica institutia (!!!)
- persoana delegata ca reprezentant in Adunarea generala de institutia fondatoare (caz in care trebuie sa suporte cheltuielile si de asemenea va trebui reinnoit ori de cate ori se schimba delegatul)
Persoana juridică acționează prin persoane fizice, împuternicite prin actul de dispoziție al persoanei juridice, ținând cont de prevederile normei speciale, adică în acest caz al OG nr. 26/2000, acolo unde aceasta nu dispune, se aplică dreptul comun, dacă nici aceasta nu conține dispoziții referitor la chestiunea în discuție se aplică principiile dreptului.