avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintarea unui ONG (Asociatie)
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintarea unui ONG (Asociatie)

Mai multe institutii publice si ONG-uri doresc asocierea intr-o forma juridica - Asociatie - pentru a atinge astfel un scop comun

o institutie publica poate fi membru fondator al unei Asociatii (conf. OG 26/2000)?

Statut - varianta 1
art. 3 membrii fondatori:
1. DGASPC Timis, cu sediul in ...., reprezentata prin M.G., director general, delega prin Dispozitia nr. .... , pe dl Gh. P. , angajat al DGASPC Timis, ca reprezentant al institutiei in Adunarea Generala a Asociatiei ..... .
2. etc

Statut - varianta 2
art. 3 membrii fondatori:
1. Gh. P, domiciliat in ..............., reprezentant cu delegare al DGASPC Timis, cu sediul in ...., reprezentata prin M.G., director general.
2. etc

CARE VARIANTA ESTE CORECTA?
Avand in vedere ca scopul Asociatiei este unul de lunga durata, este foarte posibil ca in randul reprezentantilor / delegatilor in Asociatie sa existe un rulaj/fluctuatie mare (deoarece sunt reprezentanti ai unor institutii publice aflate in plin proces de restructurare.... si nu numai).

Va multumesc.

Cu respect
Dacian
0724.193.821
Cel mai recent răspuns: daciandax , utilizator 15:58, 18 Mai 2010
Opinia mea este ca o institutie publica poate infiinta un ONG., dar ar trebui ca alaturi de aceasta sa mai fie alte 2 persoane juridice fie publice fie private, fiind reprezentate de persoane fizice.
eu aveam falsa convingere ca Varianta 2 ar fi cea corecta ….

acum am doua mari dileme

Cine si cum plateste cotizatia?
- institutia membru fondator, prin mijloacele specifice
- persoana delegata ca reprezentant in Adunarea generala de institutia fondatoare - cash sau direct in contul Asociatiei – din buzunarul propriu

Cine depune cazierul fiscal?
- membrul fondator – adica institutia (!!!)
- persoana delegata ca reprezentant in Adunarea generala de institutia fondatoare (caz in care trebuie sa suporte cheltuielile si de asemenea va trebui reinnoit ori de cate ori se schimba delegatul)

Persoana juridică acționează prin persoane fizice, împuternicite prin actul de dispoziție al persoanei juridice, ținând cont de prevederile normei speciale, adică în acest caz al OG nr. 26/2000, acolo unde aceasta nu dispune, se aplică dreptul comun, dacă nici aceasta nu conține dispoziții referitor la chestiunea în discuție se aplică principiile dreptului.
Daaaaaaa... ok.
dar nu am inteles

Va rog mult, concret pe cazul meu....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatori ong scobarul scobarul Cum poate fi exclus un membru fondator ? ONG-ul nostru are 8 membrii fondatori La un ONG (asociatie de pecari) cu 8 mebrii fondatori este necesar cenzor ? (vezi toată discuția)
Nelamurire privind legea asociatiilor si fundatiilor liliana69 liliana69 Sunt nelamurita cu o formulare din OG 26/2000 actualizata. Cum ar trebui interpretata formularea: \"Consiliul director asigura punerea in executare a ... (vezi toată discuția)