avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit CMI (PFA) - autoturism
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit CMI (PFA) - autoturism

Buna seara! Avem o problema arzatoare: e vorba de achizitionarea unei masini de catre un Cabinet Medical Individual (CMI) si amortizarea sa in cheltuieli. Exista o perioada minima in care trebuie amortizata un autoturism? Contabilul nostru a prins-o in asa fel in cheltuieli incat a fost achitata in 2 ani.Totusi am auzit varianta cf careia trebuie ca o masina sa fie amortizata in minim 4 ani.

Se mai poate achizitiona ulterior un nou autoturism tot pe CMI, in 2010, avand in vedere ca (asa cum spuneam), prima masina a fost deja achitata (in 2008 si 2009) si s-a platit deja impozitul calculat cu valoarea ei prinsa in cheltuieli??? Incalcam in vreun fel Codul fiscal daca, in conditiile astea, achizitionam o noua masina si o prindem in cheltuieli??

Asteptam un raspuns.. Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Conta Orasanu , Consultant fiscal 13:43, 20 Iunie 2010
Nici o opinie?
Buna ziua,

Conform Catalogului Mijloacelor fixe un autoturism poate fi amortizat intr-o perioada de minim 4 ani si maxim 6 ani (decizia apartine administratorului sau titularului CMI in acest caz). Doar in cazul in care autovehiculul achizitionat a fost second hand se poate diminua perioada minima de 4 ani dar doar in urma unei expertize tehnice. Avand in vedere ca este vorba de un CMI o a doua masina nu-si justifica necesitatea (in sensul in care medicul se poate deplasa cu o singura masina, nu are nevoie de doua). Pentru a vedea daca puteti justifica necesitatea celei de a doua masini trebuie stiut exact ce fel de servicii medicale furnizati si daca aveti si angajati. Daca imi furnizati aceste informatii, vedem cum putem sa va ajutam din punct de vedere fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - cheltuieli deductibile si achizitionare mijloace fixe. madriann madriann Am citit destule topicuri pe aceasta tema, multe informatii imprastiate pe diverse posturi, mai mult m-am zapacit decat clarificat. As incerca sa formulez ... (vezi toată discuția)
Deduceri impozit p.f.a. cipdvd cipdvd Daca o P.F.A. cumpara o masina in rate, valoarea acesteea(rata) poate fi dedusa la impozit? (vezi toată discuția)
Amortizare auto second hand Ana M Eliade Ana M Eliade As dori sa stiu pe ce prioada se poate amortiza un autoturism second hand? Mentionez ca autoturismul este achizitionat de pe piata interna, are o vechime de 5 ... (vezi toată discuția)