Ma fac vinovat de conducerea autovehicolului sub influenta alcoolului 0,6 in aerul respirat in iunie 2009.
Abia saptamana trecuta am primit invitatie pentru confirmare declaratie la politie.
Doresc sa stiu daca sunt stabilite prin lege termene de finalizare etape de cercetare, si/sau spete pe aceasta tema.
nu sunnt stabilite termene.Urmareste topicuri asemanatoare pe forum
in principiu te alegi cu o sanctiune de inchisoare cu suspendare iar in cel mai fericit caz cu amenda administrativa
buna ziua
s-a intocmit in ce va primeste un dosar penal care va fi solutionat poate la psrchet in cel mai fericit caz cu o amenda penala daca nu la instanta cu ceva inchisoare cu suspendare depinde ......de apararea pe care o aveti
av daniela
E importanta proba alcoolemiei ( %alcool in sange).
Nu dati nicio declaratie decat in prezenta unui avocat.
Este foarte important ca dosarul de urmarire penala sa aiba probe solide in apararea dvs.
Exista un termen de prescriptie a raspunderii penale, calculat de la data savarsirii infractiunii, in functie de pedeapsa prevazuta de lege pt fapta respectiva.
Atunci cand se constata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este obligatoriu sa vi se recolteze probe biologice (probe de sange) iar refuzul recoltarii constituie infractiune. Probabil ca pt aceasta infractiune sunteti cercetat (art 87 alin 5 din OUG 195/2002, cu pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani).
Termenul de prescriptie in aceasta situatie este de 8 ani, deci nu e cazul dvs.
Exista prevederi europene care garanteaza dreptul la un proces echitabil, intr-un termen rezonabil, insa acest termen se calculeaza de la momentul in care este formulata in mod oficial o acuzatie in materie penala impotriva dvs - de exemplu, prima audiere la organele de politie, care inteleg din cele expuse ca abia urmeaza sa aiba loc.
Sfatul este sa va prezentati, sa colaborati cu organele de urmarire penala, intrucat sunt sanse sa obtineti fie o scoatere de sub urmarire penala, cu amenda administrativa (lipsa pericol social concret), fie o condamnare sub minimul de 2 ani, cu suspendare si cu obligarea de a nu savarsi alte infractiuni in termenul de incercare - solutii posibile in functie de antecedentele dvs penale, de circumstantele savarsirii faptei si de circumstantele dvs personale.
Concluzie: apelati la un avocat cu care sa va sfatuiti in detaliu pe situatia dvs concreta.
Daca alcoolemia a fost stabilita la 0,6 in urma probelor biologice ,astfel cum declarati dvs.nu este vorba despre niciun dosar penal,care se intocmeste cand atunci alcoolemia depaseste 0,8 g.alcool/l.aer expirat.
Numai daca la alcooltest a fost stabilita valoarea de 0,6,urmneaza ca in urma recoltarii probelor biologice sa se dubleze aceasta valoare si atunci putem discuta despre intocmirea unui dosar penal,conf.art.86 al.1 din OUG nr.195/2002,fapta sanctionabila cu inchisoarea intre 1 an si 5 ani.