avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... LEGEA 19/2000 ACTUALIZATA 1 APRILIE 2010 SE APLICA?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

LEGEA 19/2000 ACTUALIZATA 1 APRILIE 2010 SE APLICA?

Buna ziua
Am o mare dilema, conform Legii 19/2000 actualizata la 1 aprilie 2010, si publicat ain Monitorul Oficial nr.140 din 1 aprilie 2010, ... o persoana, de sex feminin, nascuta in 18 septembrie 1955 , cu o vechime in munca de 38 ani 11 luni si 8 zile (azi ...12 mai ) si 6 ani in conditii deosebite,,,dupa mine ar putea beneficia de pensie anticipata , conform art.41 (2), art. 49 (1), si anexei 3 (varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare pt femei si barbati, pe ani si pe luni, pe perioada aprilie 2001 - martie 2015) ,... sincer astazi am aflat ca legea nu se aplica ???? cica e gresita anexa 3., cei de la casa de pensii lucreaza inca dupa legea neactualizata..? de ce ignora anexa ....CE AS PUTEA FACE???
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
cgabriela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:59, 13 Mai 2010
Nu este vorba despre neaplicarea Legii nr. 19/2000, ci despre anexa 3 a acesteia si anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000. Potrivit cap. B, sectiunea II, pct. 3 din Ordinul nr. 340/2001, "vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme."

Anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 se "opreste" la doamnele nascute in decembrie 1954. Pentru doamnele nascute dupa aceasta data, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Prin urmare, persoana pentru care intrebati ar putea beneficia de pensie anticipata partiala in septembrie 2010, dar aceasta categorie de pensie se pare ca nu se va mai acorda anul acesta.
din Ordin:
II. Referitor la pensia pentru limita de varsta (Sectiunea 1 capitolul IV din lege)
2. In vederea deschiderii dreptului la pensie stagiul minim si/sau complet de cotizare prevazut la art. 41 alin. (3) si (4) din lege cuprinde si:
a) sporul acordat in baza legislatiei anterioare pentru activitati desfasurate in grupele I si II de munca, pana la data de 1 aprilie 2001 [art. 160 alin. (1) din lege];
b) vechimea in munca sau, dupa caz, vechimea in serviciu realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii pana la data intrarii in vigoare a legii.
Vechimea realizata in sistemele de pensii neintegrate in sistemul public se are in vedere numai pentru deschiderea dreptului la pensie, urmand sa fie valorificata in sistemul respectiv (art. 194 din lege).
Perioada stagiului militar se ia optional in calcul in unul dintre sisteme.
Punctajul mediu anual se determina pentru stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii, in functie de optiunea persoanei in cauza, referitoare la stagiul militar.
3. Varstele standard de pensionare stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa nr. 3 la lege, detaliata in functie de data nasteri si in anexa nr. 9 la prezentele norme.
4. Reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege opereaza numai in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare.
5. Dispozitiile art. 43 alin. (2) din lege se refera la asiguratii care desfasoara activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale prevazute la art. 20 lit. c) si d) din aceeasi lege.
6. Reducerea varstelor standard de pensionare prevazute de legile cu caracter special (Legea nr. 42/1990, Legea nr. 128/1997 etc.), precum si de art. 48 din lege se cumuleaza cu reducerea varstei standard de pensionare prevazuta pentru activitati desfasurate in conditii deosebite si/sau speciale fara ca aceasta sa opereze sub varstele prevazute la art. 42, 43 si la 47 alin. (1) sau peste reducerile maxime prevazute la art. 46 ori in anexele nr. 4 si 5 la lege, dupa caz.
Pentru persoanele prevazute la art. 47 din lege dovada calitatii de persoana cu handicap/nevazator se face prin certificat emis de comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap ce functioneaza in cadrul inspectoratelor teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap.
7Asiguratii care au realizat stagii de cotizare in conditii normale de munca, precum si in conditiile prevazute de legi speciale sau, dupa caz, in conditiile prevazute la art48, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare pana la 50 de ani pentru femei, respectiv pana la 55 de ani pentru barbati.

deci eu nu mai inteleg Ordinul ar trebui si el actualizat, atata timp cat si in ordin se refera la anexa 3,din Legea 19,,,, chiar daca zice si de anexa9. nemaiavand completare cred ca de baza e Legea cu anexa 3
Ultimele modificari aduse Legii nr. 19/2000 sunt cele din Legea nr. 49/2010. Prevederile referitoare la anexa 3 a Legii nr. 19/2000 si la anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 nu au fost niciodata modificate.
deci chiar nu mai inteleg legislatia "made Romania"
tot in ordinul mentionat mai sus ...
"VI. Referitor la calculul pensiilor (Sectiunea a 6-a capitolul IV din lege)
25. Stagiul complet de cotizare reglementat la art. 77 din lege este cel prevazut in anexa nr. 3 la lege sau, dupa caz, stagiile de cotizare prevazute la art. 43, 47 ori in anexele nr. 4 si 5 la lege."
deci de ce nu luam atunci anexa 3 ca fiind cea legala, doar este prevazuta in lege ..?..:((X-(
:) Nici eu nu inteleg si am scris in acest forum foarte mult pe tema faptului ca, in opinia mea, cele doua anexe se bat cap in cap.

Din cauza problemelor generate de aceste doua anexe, constand in principal in hotarari judecatoresti care au avut in vedere varstele standard si stagiile din anexa 3 a Legii nr. 19/2000, nu din anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001, viitoarea lege a pensiilor are o singura anexa cu varstele standard si stagiile complete si minime in functie de data nasterii. Adica nu se va mai repeta povestea cu doua anexe, una la lege, si alta la normele de aplicare.

Pana atunci, raspunsul pe care il veti primi de la casele de pensii va fi cel pe care l-am dat mai sus.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza varsta de pensionare? Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza varsta de pensionare, ma refer la tebelul din lege de unde tregem concluzia ca la ora actuala femeile pot ... (vezi toată discuția)
La 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat sforza sforza Tatal meu are 58 de ani si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si daca da ce acte ai trebuiesc. Are 37 de ani lucrati. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial velciu velciu Am mai pus intrebarea asta in interiorul altul subiect. N-am primit raspuns asa ca mai incerc in ca o data. Daca ma poate ajuta cineva as fi ... (vezi toată discuția)