avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere - venituri din bonusuri vanzari
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere - venituri din bonusuri vanzari

Buna ziua.
Am depus in instanta actiune ptr majorarea pensiei de intretinere pentru fiul meu. Fostul sot lucreaza ca agent de vanzari. Are un salariu fix si bonusuri din vanzari. Am asteptat 1 an de zile ptr ca Judecatoria sa pronunte sentinta (1 termen a amanat el, 1 termen au avut greva, si 4 termene ptr ca societatea sa trimita o adeverinta). S-a stabilit 682,7 ron pensie, adica 1/4 din venitul net mediu realizat in ultimele 6 luni. A facut recurs cerand casarea sentintei data de Judecatorie, trimiterea cauzei spre rejudecare, pe motiv ca doreste calcularea pensiei in functie de salariul fix pe care il incaseaza fara a se tine cont de bonusurile lunare, intrucat aceste bonusuri le incaseaza numai ptr realizarea targhetului "realizarea acestuia putand fi imposibila in anumite perioade ale anului". Mentionez ca de vreo 2 ani veniturile lui sunt intr-o continua crestere iar recursul depus nu are motivatie legala, doar faptica. Pot sa cer in instanta ca pensia alimentara sa fie calculata 1/4 din salariul fix - ca suma fixa si 1/4 din bousurile incasate lunar - ca suma variabila? Are vreo sansa sa i se admita recursul ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: iramo1980 , utilizator 19:39, 12 Mai 2010
optica instantelor in aceasta privinta este variabila, diversa.
solutia instantei de recurs depinde exclusiv de opinia judecatorilor care vor judeca recursul.
eu am senzatia ca opinia dominanta, totusi, este aceea ca nu poate fi obligat la o cota dintr-un venit variabil si nesigur.
Se iau in calcul veniturile nette plus premiile realizate in perioada de referinta de 6 luni.
Cand veniturile ii vor scadea ,probabil va formula actiune de reducere a pensiei de intretinere.
Intradevar, venitul din bonusuri este variabil si nesigur.. dar si salariul este variabil si nesigur.
Ma puteti ajuta cu articolele din lege care reglementeaza calculul pensiei? Multumesc.
r.gabi a scris:

Se iau in calcul veniturile nette plus premiile realizate in perioada de referinta de 6 luni.
Cand veniturile ii vor scadea ,probabil va formula actiune de reducere a pensiei de intretinere.

teoretic, e corect: cand vor scadea veniturile suplimentare, va cere reducerea pensiei. dar aceasta scadere nu se va face exact, matematic: "de luna asta, ai 100 lei, pt urmatoarele 20 de luni".
nu, se va face "haotic": luna asta, ai 80 lei, luna viitoare, ai 75 lei, peste cinci luni, ai 110 lei etc.
si atunci, care e solutia ?!
cum va face instanta?
in plus de asta, pana se va judeca cererea de reducere / marire, aceste sume vor varia in continuare, incontrolabil.
iramo1980 a scris:

Intradevar, venitul din bonusuri este variabil si nesigur.. dar si salariul este variabil si nesigur.
Ma puteti ajuta cu articolele din lege care reglementeaza calculul pensiei? Multumesc.

nu exista decat un text legal, care arata ca instanta va stabili pensia pana la 1/4 din venituri. atat.
restul, este creatia jurisprudentei si doctrinei.

Alte discuții în legătură

Micsorare pensie alimentara B. Elena B. Elena Buna ziua, Trebuie sa platesc pensia alimentara si din pacate mi s-a micsorat salariul in urma schimbarii locului de munca. Acum trebuie sa cer scaderea ... (vezi toată discuția)
Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele? AdrianSA AdrianSA Buna ziua! Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil! D3ya D3ya Buna seara, Sunt insarcinata in 6 luni si as vrea sa stiu daca cei 85% se calculeaza doar din salariul net? sau si din bonusuri? Eu am avut un salar de baza ... (vezi toată discuția)