avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bunuri dobandite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bunuri dobandite in timpul casatoriei

Buna ziua!
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare...
Sotul meu are un copil din prima casatorie, eu nu.Am aplicat recent la programul prima casa-sotul meu este titular al imprumutului la banca si este doar el trecut pe contractul de vanzare-cumparare al apartamentului ( a fost trecut doar el deoarece eu am avut doar calitatea de codebitor-s-a gasit aceasta portita ptr ca eu am casa luata inainte de casatorie si altfel nu ne acorda banaca imprumutul ). Intrebare: eu detin 1/2 din apartamentul luat prin prima casa, acesta fiind luat in timpul casatoriei?asa am auzit...daca da: In cazul nefericit de deces al sotului eu cat la suta mostenesc din aparatament? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:41, 14 Mai 2010
Primiti jumatatea dvs si inca 1/4 din jumatatea sotului
62,50%, in situatia in care cota din bunul imobil nu va fi instrainata de sotul dv., in timpul vietii sale, printr-un contract de vanzare sau contract de intretinere. ;)
Ma scuzati...dar nu ar trebui sa primesc jumatate din jumatatea lui?
Copiii primesc 3/4 ?bine, acum are doar unul...
parintele supravietuitor mosteneste cota de 1/4 in raport cu copiii
Asadar, dvs. primiti cota de 1/4 din cota de 1/2 a sotului (deci, 1/8 dvs. şi 3/8 fiica). In final, adaugati la cota mostenita de pe urma sotului, respectiv 1/8 si cota dvs. de 1/2 (dobandita prin contractul de vanzare-cumparare) si veti avea 5/8. Daca veti avea copii impreuna cu sotul, acestia vor veni la mostenire alaturi de copilul din prima casatorie si vor imparti toti cota de 3/4.
buna! dupa moartea sotului apartamentul se imparte altfel: dumneavoastra o sa aveti 50% din apartament + (1/4) din partea sotului si restul de 3/4 copii sotului.din cealalta casatorie.
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
Elena Ferenczi, Avocat

Alte discuții în legătură

Intrebare mostenire nicoles23 nicoles23 Situatia e in felul urmator: doi soti la a 2-a casatorie, ea are 2 copii el 3. Toti copii sunt majori la casele lor. Impreuna au casa si gradina la sat plus ... (vezi toată discuția)
Ce putem face? Nelu 1962 Nelu 1962 Buna, tatal meu a decedat fiind casatorit a 2 oara (la 87 de ani s-a casatorit). El detinea 2 case si 2 terenuri. O casa era bun comun cu fosta sotie cota 1/2 ... (vezi toată discuția)
Lmpartirea bunurilor diana9 diana9 Buna ziua As dori sa stiu ce parti din bunuri imi revin mie dupa decesul sotului meu si ce parti copiilor.Mentinez ca avem o casa cumparata in timpul ... (vezi toată discuția)