avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lmpartirea bunurilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lmpartirea bunurilor

Buna ziua
As dori sa stiu ce parti din bunuri imi revin mie dupa decesul sotului meu si ce parti copiilor.Mentinez ca avem o casa cumparata in timpul casatoriei si un apartament cumparat de mine inainte de casatorie.Eu am un fiu major din prima casatorie iar el 2 fii majori tot dintr-o casatorie anterioara ,asadar cum se impart aceste bunuri si daca apartamentul meu intra la mostenirea comuna.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:21, 28 Ianuarie 2014
Apartamentul e bunul dvs propriu va fi mostenit de fiul dvs. In masa succesorala intra jumatate din casa, dvs mosteniti 1/4, copiii lui vor imparti egal 3/4.
gi-jane2 a scris:

Apartamentul e bunul dvs propriu va fi mostenit de fiul dvs. In masa succesorala intra jumatate din casa, dvs mosteniti 1/4, copiii lui vor imparti egal 3/4.

Ok...am inteles ca apartamentul fiind cumparat de mine inainte de casatorie nu intra in masa sccesorala.....dvs spuneti ca in masa succesorala intra JUMATATE din CASA.....nu prea inteleg,va rog sa mai precizati...
Adica eu mostenesc 1/4 din casa pa care am cumparat-o in timpul casatoriei....?
diana9 a scris:

Adica eu mostenesc 1/4 din casa pe care am cumparat-o in timpul casatoriei....?

Nu din casa. Din jumatatea de casa ce apartinea defunctului. Dar dvs. mai aveti o jumatate.

Daca ati cumparat o casa in timpul casatoriei, inseamna ca DOI oameni au cumparat o casa si a amândurora este. (jumătate / jumătate, teoretic, fiindca se poate dovedi si o contributie diferita la achizitionarea bunurilor comune.)

Asta inseamnă că partea dvs. din casă (jumătatea dvs. prezumată) ESTE si RAMANE a dvs. indiferent cine moare prin jur.

Doar jumatatea de casa a defunctului (1/2 din dreptul de proprietate) intra in moştenirea lui (nu şi partea celor vii).
Din mostenire, dvs., în calitate de sotie supravietuitoare, vă revine o cota de 1/4.
Asta inseamna ca veti avea 1/4 din jumatatea de casa a defunctului (prin mostenire) PLUS jumatatea dvs. de casa (prin cumparare) = 5/8 din casa intreagă.

Restul de 3/8 din casa (adica cota lor de 3/4 din 1/2 partea defunctului) apartine copiilor lui.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fratii vitregi intra la succesiune anabogdan anabogdan Buna, Am si eu dilema intrucat tatal meu a decedat de curand si urmeaza sa se deschida succesiunea. Tatal meu este casatorit cu maica-mea din \'86 , iar ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)