Am si eu dilema intrucat tatal meu a decedat de curand si urmeaza sa se deschida succesiunea. Tatal meu este casatorit cu maica-mea din '86 , iar mama mai are un copil din prima casatorie, care era crescut de tata de la varsta de 5 ani, nefiind insa adoptat ( fratele meu poarte numele tatalui lui biologic).
Proprietatile avute sunt 1 apartament si o casa la tara, ambele sunt pe numele tatalui dar:
- apartamentul este luat in anul 81 ( inaintea casatoriei) , iar maica-mea s-a mutat cu fratimiu vitreg la tata in 82 si abia dupa 4 ani s-au casatorit, fara sa il adopte pe fratimiu.
- casa de la tara este achizitionata, tot pe numele tatalui meu, dar in timpul casatoriei cu mama ( undeva prin '92 este cumparata) .
Atat tata cat si mama sunt parintii mei biologici, eu si maica-mea avem numele tatalui, insa fratimiu nici nu este recunoscut, nici nu este copilul lui. As vrea sa stiu, daca se poate, cum se impart bunurile si cat imi revine mie, cat maica-mii si daca fratele vitreg are dreptul la o parte din bunuri. Am auzit diverse opinii si nu mi-este clar, dar tinand cont cum au degenerat lucrurile in casa, in care maica-mea sufera de traume ca il las pe drumuri pe fratimiu imi tot spune ca de fapt se impart toate la trei si ca ea poate sa lase cui vrea partea lui. Astept un raspuns concret daca ma puteti ajuta. Multumesc ;)
Spuneți ca fratele poarta numele tatălui biologic dar nu este recunoscut? Cum o fi asta? Fratele dvs nefiind adoptat de defunct, va fi străin de moștenire, nu i se cuvine nimic. Bunurile se împart intre dvs și mama dvs în funcție de momentul în care sunt achiziționate. Acesta este criteriul după care se stabilesc cotele. Cumpărate în timpul sau înainte de casatorie
Pentru avokitten: Fratele meu poarta numele tatalui lui biologic ( din prima casatoriei a mamei ), insa mama s-a recasatorit cu tatal meu ( defunctul) cand baiatul eii avea 5 ani. Au venit in casa lui tata, m-au facut pe mine, s-au casatorit ei, am crescut cu baiatul maica-mii in aceasi casa dar pe el nu l-a infiat cu numele tatal meu (defunctul) Sper ca am fost mai clara acum, imi cer scuze daca nu s-a inteles de prima data
Iar defunctul este tatăl dvs., care are un singur descendent/fiu = dvs.
Moştenirea tatalui dvs. se va imparti astfel:
1/4 mama dvs., in calitate de soţie supravieţuitoare
3/4 dvs., in calitate de fiu (unic) al defunctului.
Fratele dvs. dupa mamă nu este rudă cu defunctul. Are şi el un tată şi îl va moşteni pe tatăl său, nu pe tatăl dvs.
În moştenirea tatălui dvs. (masa succesorala) intra apartamentul intreg (1/1) si 1/2 din casa de la tara (cealaltă jumatate apartine mamei prin cumparare in timpul casatoriei). Prin urmare, cotele succesorale de mai sus se vor raporta la întreg sau la jumatate, după caz.
Astfel, dvs. veţi avea 3/4 din apt. si 3/8 din casa de la tara. Restul apartine mamei.
La vremea ei, moştenirea mamei dvs. o veti imparti în mod egal cu fratele dvs. după mamă.
Altfel spus (având în vedere titlul topicului): Da, fraţii vitregi intra la succesiune, dar să nu uitam pe cine am îngropat (al cui părinte).
Din acest motiv imi place mie să spun că DEPINDE e cel mai ştiinţific răspuns în drept. Răspunsul concret atârnă de amănunte.