avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor plecat in strainatate fara acordul tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor plecat in strainatate fara acordul tatalui

Buna ziua,
Situatia pentru care va cer ajutor este urmatoarea:
-Platesc pensie de intretinere la un copil minor dar acesta este plecat definitiv in America, fara acordul meu, fara a-mi putea exercita drepturile conferite de hotararea judecatoreasca definitiva.
Doresc sistarea pensiei de intretinere, deoarece aceasta este data automat de contabilitate si este folosita de fostii socri, nu de catre copil.
Situatia este:
..Sunt tatal unui copil minor in varsta de 12 ani dar am divortat in urma cu 10 ani, timp in care mi-am exercitat drepturile parintesti conferite de hotararea judecatoreasca.
..In urma cu un an fosta sotie mi-a cerut verbal acordul pentru ai permite copilului plecarea definitiva in America dar eu nu am fost de acord.
..In septembrie 2006, dupa 2 saptamani de scoala nu am mai putut gasi copilul, spunandumi-se ca este in spital.
..In luna decembrie am aflat de la fostii socri ca este plecata in America.
..Stiu ca a plecata cu o chemare pentru 6 luni, care deja au trecut.
Este un caz de rapire? Conform conventiei de la Haga?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:14, 27 Martie 2007
problema pare pare foarte serioasa.....zic ca cel mai bine si mai in tema te poate ajuta concret un avocat.....care dupa analiza tuturor datelor iti spune ce sa faci.....asa pe un forum gasesti sfaturi dar concret....:(
Daca parintii sunt divortati, pt eliberarea unui pasaport pt minorul sub 14 ani si pt parasirea tarii nu este necesar consimtamantul celuilalt parinte, daca parintele caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva efectueaza aceste acte/actiuni.
Cu privire la pensie, puteti initia proces in care sa incercati sa demonstrati ca banii nu sunt folositi in interesul copilului, astfel: nu sunt trimisi in America, nu sunt depozitati intr-un cont pentru copil etc. Nu ar fi chiar greu.
In cadrul procesului puteti afla si unde este copilul.

Este destul de dificil sa faceti procedura cu strainatatea; faceti prin DHL, e putintel mai scump dar nu veti avea termene de 6 luni. Si puteti cere si reincredintarea (nu va pot spune cate sanse aveti fara a cunoaste situatia concreta si exacta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama pleaca cu copilul in africa de sud cu sentinta definitiva si irevocabila si contesta dreptul de vizita al tatalui simona nicoleta simona nicoleta buna ziua!ma numesc marius b .in anul 2001 m am casatorit in ambasada romana din lisabona,portugalia .din aceasta casatorie am un baiat.in anul 2003,de comun ... (vezi toată discuția)
Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata rapire ? florinmantescu florinmantescu Buna seara, Situatia: parinti casatoriti, copil de 6 ani, locuiesc in Suedia cu permise de rezidenta. Toti trei au cetatenia romana. La un moment dat tatal ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti crystyna80 crystyna80 Sora mea are un copil de 10 ani,iar tatal biologic nu se ntereseaza de el si nu plateste pensie alimentara(nici nu a platit).sora mea s-a casatorit si doreste ... (vezi toată discuția)