roxanel a scris:
1. sora dvs va putea sa faca plangere penala ex-sotului pt savarsirea infr de abandon de familie.
conform art. 305 C.fam., neplata cu rea-credinta timp de doua luni a pensiei de intretinere , stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda .
2. actualul sot daca doreste, poate proceda la adoptia copilului dvs.
dar pt aceasta , este nevoie de acordul expres al tatalui minorului .
3. daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte , instanta de judecata poate dispune decaderea parintelui din drepturile parintesti .
citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie in acest caz .
Buna seara !
Am si eu o situatie similara : un baiat de 8 ani ,tatal biologic este plecat in America de cativa ani .in sentinta de la divort scrie ca are obligatia sa plateasca pensie alimentara copilului .legal a platit doar un an sau cam asa ceva dupa care el a plecat din tara ,a trimis bani copilului pana de cateva luni insa un fel de ajutor nu pensie alimentara .A incetat sa mai trimita de cateva luni iar in plus cere un act sau mi-a cerut un act cum ca nu mai pretindem nimik de la el cu mentiunea ca ne-a ajutat destul ,citez cuvintele lui (o garantie ) dar garantie la ce nu zice decat ca trebuie sa isi faca viata si ca, putem discuta despre orice dar nu sa mai trimita bani.Daca el este acolo si eu aici il pot decadea din drepturi? mentionez ca el este dupa spusele lui la munca la negru acolo de 4 ani.....
multumesc