avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturile parintesti ce altceva pot ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturile parintesti ce altceva pot face?



Buna seara !
Am un baiat de 8 ani ,tatal biologic este plecat in America de cativa ani .in sentinta de la divort scrie ca are obligatia sa plateasca pensie alimentara copilului .legal a platit doar un an sau cam asa ceva dupa care el a plecat din tara ,a trimis bani copilului pana de cateva luni insa un fel de ajutor nu pensie alimentara .A incetat sa mai trimita de cateva luni iar in plus cere un act sau mi-a cerut un act cum ca nu mai pretindem nimik de la el cu mentiunea ca ne-a ajutat destul ,citez cuvintele lui (o garantie ) dar garantie la ce nu zice decat ca trebuie sa isi faca viata si ca, putem discuta despre orice dar nu sa mai trimita bani.Daca el este acolo si eu aici il pot decadea din drepturi? mentionez ca el este dupa spusele lui la munca la negru acolo de 4 ani.....

multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:15, 15 Octombrie 2009
Dvs. nu puteti face cu tatal in niciun caz o asemenea intelegere prin care ati renunta la dreptul de inttretinere al copilului. Nu se impune decaderea din drepturile parintesti, nefiind indeplinite conditiile legale pentru un asemenea demers, insa, daca tatal nu si-a onorat obligatie de intretinere , timp de 2 luni , a savarsit infractiunea de abandon de familie, asa incat, puteti depune plangere impotriva tatalui.
:) eu nu vreau nicidecum sa fac ca tatal sa nu mai fie parinte ... insa imi cerea un act de garantie ca nu mai vrem sau nu mai pretindem nimic de la el.... iar cu plangerea el fiind in america nush daca as avea vreo seansa


multumesc mult pt raspuns
Orice act care ar confinti o asemenea intelegere e nul absolut, e lipsit de forta juridica .

Pentru ca pensia de intretinere reprezinta un drept esential al minorului , de care nu poate fi provat , pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca -si continua studiile .

Sanctiunea decaderii din drepturile parintesti se impune in caz de acte abuzive exercitate asupra minorului , fie ele de natura fizica sau psihica , care sa primejduiasca sanatatea si dezvoltarea acestuia .

In caz de neplata, cu rea credinta , a pensiei de intretinere , legiutorul a inteles sa aplica o alta sanctiune : pedeapsa cu inchisoarea , sau , in caz de executare a obligatiei , individualizarea acesteia prin suspendarea conditionata a executarii pedepsei , chiar daca nu sunt intrunite conditiile mentionate de art .81 din codul penal.

Iar aceste sanctiuni pot fi aplicate de care instanta de judecata numai daca e mentinuta plangerea penala prealabila.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti crystyna80 crystyna80 Sora mea are un copil de 10 ani,iar tatal biologic nu se ntereseaza de el si nu plateste pensie alimentara(nici nu a platit).sora mea s-a casatorit si doreste ... (vezi toată discuția)
Buna seara... L.Sorina L.Sorina nu stiu cum sa fac sa primesc raspunsuri pe care nu le stiu in legatura cu dreptul copilului care imi este incredintat spre crestere si educare dar tatal este ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturile parintesti anca_florina anca_florina Buna ziua, Sunt mama unei fetite de 4 ani si 8 luni. In urma unui proces am obtinut custodia copilului, tatal urmand a plati o pensie alimentara in cuantum de ... (vezi toată discuția)