avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... renuntare la drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

renuntare la drepturile parintesti

Buna ziua,
Sunt mama unei fetite de 4 ani si 8 luni. In urma unui proces am obtinut custodia copilului, tatal urmand a plati o pensie alimentara in cuantum de 65 ron, cu drept de vizita. Deoarece a inregistrat intarzieri mari cu achitarea acesteia am inaintat un proces penal pentru abandon in familie care s-a finalizat pana la urma cu retragerea plangerii deoarece acesta si-a achitat restantele. Dar, situatie se repeta. In momentul de fata inregistreaza intarziere de 3 luni la achitarea obligatiilor parintesti. Mentionez faptul ca acesta mai are si alti copii in intretinere si, desi, a abtinut dreptul de asi vizita copilul, nu a facut acest lucru niciodata. intrebarea mea este: as putea sa cer prin instanta decaderea lui din drepturile parintesti si schimbarea numelui copilului fara a mai pretinde vreun fel de ajutor de crestere si educare din partea tatalui? ( Mentionez faptul ca momentan, situatia lui materiala si famililala este destul de precara: mai are 3 copii in intretinere, nu are loc de munca si are o relatie de concubinaj cu mama celorlalti copii, care este plecata in strainatate la munca.) Ce ar trebui sa fac eu in aceasta situatie sa nu mai depind de el in luarea deciziilor cu privire la fetita?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:39, 30 Martie 2009
Decaderea din drepturile parintesti conform Art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: “Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.”
In aceste cazuri, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului
Eu,consider ca trebuie sa formulati inca o data planagere pentru abandon familial impotriva tatalui rau platnic.Dupa cum rezulta din textul art.109 c.fam.,redat pentru dvs. de d-na consilier,nu sunt intrunite conditiile legale pentru a se promova o astfel de actiune.De altfel,peste ani de zile, cand minora va creste,va afla despre comportamentul tatalui in momente in care a avut nevoie stringenta de ajutorul si contributia sa.Aceasta judecata a majorului,cu discernamant,referitoare la comportamentul tatalui sau din timpul minoratului ,este cea mai dureroasa pentru un parinte.Din punct de vedere psihologic,aceasta poate fi cea mai dura sanctiune pe care o poate primi un tata.D-vs.continuati sa mergeti pe aceiasi cale,de a obtine sprijin material pentru copil,eventual chiar de a obtine o majorare a contributiei de intretinere,daca aceasta este posibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea tatalui liana32 liana32 cum pot decade tatal din drepturile parintesti tin sa precizez ca nu sa gandit de fiica lui niciodata nici nu il intereseaza de soarta ei (vezi toată discuția)
Buna seara- decaderea din drepturi ale tatalui mona89 mona89 am si eu cateva intrebari si nelamuriri,vreau sa stiu daca pot decade p tatal baiatului meu din drepturi.noi nu suntem casatoriti,dar baiatul ii poarta ... (vezi toată discuția)
Caderi din drepturi VILCU MARIA CRISTINA VILCU MARIA CRISTINA Buna ziua. Ma numesc Vilcu Maria si acum 5ani am avut o relatie nelegitima timp de 3 ani din care a rezultat o fetita. Fostul meu concubin nea parasit acum ... (vezi toată discuția)