avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere calculate retroactiv dupa 8 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere calculate retroactiv dupa 8 ani

buna ziua,
problema mea este urmatoare: incepand din anul 2002 (anul din care adm a inceput sa calculeze penalitati retroactiv) detin un apartament la care plata cheltuielilor de intretinere a fost realizata constant cu intarziere (cateva luni).

Mentionez ca de atunci si pana in acest moment am avut constant intarzieri la plata intretinerii. Cu toate ca in conformitate cu prevederile legale, valoarea penalitatilor este de 0.1% pe zi de intarziere (asa zice adm , eu nu l-am verificat) valoarea lor nu a aparut distinct in tabelul afisat.

Anul trecut in luna noiembrie am reusit sa achit toate datoriile aferente anului 2009, (pe tabelul aferent lunii decembrie nu figurez cu nici o suma restanta) ,iar in acest moment figurez cu o suma restanta de apx 450 RON la care se adauga o penalitate de apx 12 RON conform tabelului afisat de catre administrator.

Astazi, cand am efectuat o plata mi s-a adus ca cunostinta ca valoarea reala a penalitatilor este de apx 1250 RON, si aceasta suma cuprinde penalitatile aferente perioadei 2002-2010.

Administratorul motiveaza ca a calculat acum aceste penalitati aferente tuturor platilor facute cu intarziere in perioada 2002-2010 iar acestea nu au fost cuprinse in platile efectuate in perioada respectiva deoarece nu a avut un program informatic prin care sa le calculeze, pana in acest moment.

Intrebarea mea este urmatoarea: este legal sa mi se perceapa acum aceste penalitati istorice (in suma de apx 1200 RON)?
Precizez ca pe tabelul aferent lunii aprilie 2010 figurez cu o suma restanta de 1050 RON si o penalitate de 12 ron (aferenta perioadei ian-apr 2010), si nu inteleg de ce mai tb sa platesc alte penalitati (apx 12r0RON).

multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:21, 14 Mai 2010
Ce depaseste o perioada de 3 ani s-a prescris.
Daca insa faceti plata nu veti mai primi banii inapoi pentru ceea ce s-a prescris.

avocat Claudiu Lascoschi
Penalitatile nu vi se mai pot cere decat pe ultimii 3 ani, restul fiind prescris.
Justificarea administratorului ca nu ar fi avut un program de calcul este infantila si lipsita de suport legal.
Cu sau fara calculator, el ar fi trebuit sa va calculeze (fie si cu creionul) aceste penalizari, sa vi le afiseze pe liste ca sa luati la cunostinta de ele la momentul respectiv, nu sa vina acum, dupa atata amar de timp cu asemenea enormitate. Inseamna, practic, sa platiti acum incompetenta lui sau a altora ca el acumulata timp de 8 ani!

Parerea mea este sa nu platiti aceste penalizari. Nu cred sa aiba curajul sa va cheme in instanta pentru recuperarea lor.
Chiar daca in chema in judecata nu ajuta.

Tot pe ultimii 3ani poate obtine hotarare judecatoreasca.
Mergeti la administrator si vorbiti cu el sa va calculeze inca odata penalizarile doar pe ultimii 3 ani. Platiti restanta si penalizarile si-apoi nu mai intarziati cu platile lunare ca ajungeti iar in aceasta situatie.
Referitor la greseala administratorului, mai sus vi s-a rasuns conform datelor furnizate de dumneavoastra. Dar daca datele sunt putin altfel decat spuneti dv. e posibil ca asociatia sa castige penalizarile si pentru ultimii 8 ani nu numai pentru ultimii 3 ani. Asa se intampla daca cumva asociatia face dovada ca va calculat penalizari si-acum 6 ani sau 4 ani si le-ati cunoscut; daca va notificat, va somat sau v-ati luat vreun angajament de plata a penalizarilor in aceasta perioada.. si multe altele.
Daca platiti imediat restantele si penalizarile pe ultimii 3 ani aveti si dv si asociatia de castigat.

Alte discuții în legătură

Penalizari la intretinere elenaulmeanu elenaulmeanu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie.La inceputul lunii martie s-a afisat intretinerea si eu figuram cu o restanta de1905 ron(in care erau incluse si ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati intretinere sarabanda sarabanda 1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)