avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune morale si materiale ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune morale si materiale ...

Buna ziua !
Am fost accidentata pe trecerea de pietoni de catre un individ in varsta de 24 de ani, ce nu poseda permis de conducere. In urma acestui accident , am suferit o fractura ce a necesitat operatie pentru introducerea unei tije si niste suruburi, care dupa 1 an va trebui scoasa necesitand o alta operatie.Aceasta a necesitat 12 zile spitalizare si 70 de zile de ingrijiri medicale la domiciliu (concediu medical).
In urma acestui accident , mi-au fost taiate hainele de catre medici pentru a mi se pune desoul, mi-am pierdut cheile(astfel a trebuit sa-mi schimb si yala de la usa apartamentului).
De altfel, sotul meu a trebuit sa-si ia 4 zile libere din concediu pentru a ma insoti la spital.
As dori sa ma constitui parte civila cu prejudiciu moral si material.As dori sa aflu tot ce trebuie sa fac in acest caz si suma de care ar trebui sa beneficiez in urma acestui accident.

Va multumesc anticipat!
Multa sanatate!
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 11:17, 4 Iunie 2010
In cazul expertizelor tehnice judiciare, sa aveti expert parte, e important.Succes si multa sanatate.
La asiguratorul RCA al vinovatului depuneti sau consemnati ca doriti si daune morale pe langa cele materiale si ei vor avea grija sa introduca in proces si acest lucru. Dar trebuie sa urmariti cir cuitul dosarului si in cazul in care nu regasiti cererea dv. atunci solicitati acest lucru in instanta, impotriva vinovatului si acesta va chema in solidar firma de asigurari pt a suporta si aceste pretentii justificate.
Va sfatuiesc sa va faceti un dosar in care sa pastrati documente ce au legatura cu accidentul: actele de internare si de externare din spital, scrisori,adeverintesiretete medicale, radiografii etc. Fiecare bon, chitanta pentru orice cheltuiala efectuata in legatura cu accidentul (plata investigatii medicale, expertize, retete, bonuri de la farmacie, de la cabinetul de fizioterapie, bonuri taxi deplasare spital, bonuri de la alimentara etc) conteaza in probarea daunelor materiale.
Mai jos va redau dispozitii legale referitoare la despagubiri pentru vatamari din normele ce reglementeaza asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), ca sa va orientati mai bine in cererile dvs ulterioare:
La stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al decesului unor persoane se au în vedere următoarele:
1. în caz de vătămare corporală:
a) diferenţa dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu documente fiscale, şi indemnizaţia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfăşoară activitatea şi/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării şi a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activităţi desfăşurate de persoana vătămată, probat cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
c) salariul de bază minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident - cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentaţie suplimentară, conform prescripţiilor medicale, probate cu documente justificative, şi care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare;
e) cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacităţii de muncă, dacă prin certificatul medical se recomandă acest lucru, însă nu mai mult decât salariul de bază minim brut pe economie;
f) daunele morale: în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident. Myyrrella Myyrrella Tatal meu a avut un accident de masina,politia stabilind vina celuilalt conducator.In ziua accidentului nu a fost cu salvarea la spital ,simtindu se aparent ... (vezi toată discuția)
Daune morale in caz de accident cu vatamare corporala din culpa. ovidiusimion ovidiusimion Buna ziua, Apelez la dumneavoastra in speranta de a ma ajuta cu cateva informatii si sfaturi in cazul unui accident soldat cu vatamare corporala din cupla. In ... (vezi toată discuția)
Accident auto.vatamare corporala grava. spitalizare 6 luni in coma+1 an Sorin32 Sorin32 Unchiul meu a suferit un accident rutier. Din cercetari a rezultat culpa exclusiva a inculpatului care este trimis in judecata pentru vatamare corporala grava ... (vezi toată discuția)