Buna seara. Am si eu o problema cu inregistrarea unui moped. De la primarie, unde trebuie sa inscriu mopedul m-au trimis la impozite si taxe sa imi elibereze certificatul de atestare fiscala si decizia de impunere. Ajuns la impozite si taxe am intrebat unde trebuie sa platesc taxele, m-au pus sa completez un formular ( decizia de impunere ), mi-au introdus datele mopedului in calculator si mi s-a spus sa ma duc la ghiseul alaturat pentru certificatul de atestare. Ajuns acolo m-au pus sa completez un nou formular. Dupa ce mi-au introdus datele in calculator mi-au spus ca am amenzi de platit si imi trebuie o stampila pentru eliberarea certificatului. M-au trimis la inspectorii de acolo sa vorbesc cu ei sa vad daca imi pun stampila. Ajuns acolo mi-au spus ca trebuie sa imi platesc amenzile altfel nu vad stampila. Am amenzi de 800 lei. Le-am explicat ca nu am de unde sa platesc aceasta suma eu fiind angajat de doar 2 saptamani. M-au plimbat de la un inspector la altul, am asteptat 2 ore dupa ei. Le-am spus ca daca nu imi pot da stampila sa imi anuleze ce au introdus in calculatoare si au zis ca nu se poate. Nu mi-a spus nimeni ca nu voi putea primi certificatul daca am amenzi, la ghiseu mi-a zis ca am amenzi si m-a intrebat daca le pot plati. I-am spus ca nu deoarece sunt angajat de putin timp. A zis ca e ok si sa ma duc sa vorbesc cu inspectorii sa imi puna stampila. Daca ma informau ca nu pot obtine certificatul pana nu platesc amenzile nu il mai inregistram pe numele meu. Mi-au spus ca daca in termen de 30 de zile nu il voi inregistra voi primi o amenda. In cele din urma dupa multe insistente si rugaminti din partea mea mi-a pus stampila, am platit 50 lei din amenzi, si m-au pus ( fortat ) sa dau o declaratie, un angajament prin care eu trebuie sa platesc lunar 100 lei in caz contrar ei imi vor confisca mopedul. Este corect ( legal ) ce mi-au facut ? M-au pacalit si m-au fortat sa dau o declaratie, in caz contrar dupa 30 de zile primeam amenda, si nu imi eliberau certificatul decat dupa achitarea amenzilor. Mai pot face ceva cu acel angajament ? Sa il anulez, tinand cont ca am fost pacalit. Va rog sa ma ajutati. Va multumesc
Cu angajament sau nu, in conditiile in care nu ati contestat procesele verbale de contraventie, va trebui sa achitati amenzile cu care figurati.
In caz contrar, se trece la executarea silita (daca aveti venituri sau bunuri care pot fi executate silit), iar daca nu aveti venituri sau bunuri aceste amenzi se vor transforma in zile de munca in folosul comunitatii.
Sanctiunea pecuniara aplicata trebiuie sa fie achitata
In caz de refuza plata,se va dispune executarea silita asupra bunurilor in evidenta,conturilor bancare sau poprirea asupra drepturilor salariale,pana la concurenta debitului restant
In extremis ,in situatia imposibilitatii executarii dvs silite,poate fi dispusa masura inlocuitoare,munca in folosul comunitati,maxim 50 ore
Buna dimineata !
Cazul dvs. are doua componente principale :
1. In ceea ce priveste certificatul de atestare fiscala , acesta este obligatoriu si mai mult de atat , trebuie sa faceti dovada neexistentei de debite neachitate (pt ca se poate elibera certificat cu datoriile existente - cum e cazul dvs.) . Este o regula in primarii ca in momentul in care prind un contribuabil sa incerce orice modalitate de a incerca intreruperea prescriptiei inclusiv prin acea declaratie (care de fapt nu au nicio valoare ) . Conform codului de procedura fiscala in caz de neachitare a debitelor restante se trece la executare silita care are ca finalitate recuperarea acelor sume de bani inclusiv prin retinerea mopedului . In cazul in care veniturile/bunurile nu sunt indestulatoare pt acoperirea datoriei , precum si daca nu aveti venituri/bunuri amenzile se pot tranforma prin instante in munca in folosul comunitatii .
2. Inmatricularea mopedului - nu se putea face fara acel certificat de atestare fiscala , asa ca ... eu consider ca ati fost ajutat in conditiile date .
lasand la o parte obligativitatea platii amenzilor, legea nu prevede ca la inscrierea unui mijloc de transport trebuie prezentat organelor locale un certificat de atestare fiscala pe zero.
certificatul de atestare fiscale este necesar doar la transferul dreptului de proprietate si radierea din evidentele fiscale.
art. 113 cod procedura fiscala (5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale locale datorate autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor prezentului alineat, sunt nule de drept.
art. 264 cod fiscal (4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită. (5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.
consider ca in acest caz autoritatile locale au folosit un mijloc de coercitie abuziv.
intr-adevar, pentru neplata la termen a obligatiilor fiscale, inclusiv a amenzilor, codul de procedura fiscala permite instituirea masurilor de executare silita (somatie + titlu executoriu, popriri bancare, poprire pe veniturile de orice natura, inclusiv cele salariale)
debitul fiind de doar 800 lei, acest moped nu poate fi sechestrat, intrucat cheltuielile de executare (evaluare, publicitate in presa) efectuate ar fi mai mari decat creanta de recuperat.
Va multumesc pentru raspunsuri. Am reusit in cele din urma sa inregistrez mopedul, marti ma voi duce sa iau numerele. Ma intereseaza acel angajament pe care m-au fortat sa il scriu. Daca nu voi plati lunar suma de 100 lei imi vor sechestra mopedul ? NU am de gand sa platesc amenzile, pentru ca au fost date in mod abuziv. Locuiesc intr-o garsoniera, perete in perete cu o pensionara cu urechile sensibile, o cotoroanta cum este cunoscuta in tot cartierul. Cum ma uit la un film seara cu iubita si dau drumul la boxe cum suna politia. Am primit amenzi fara ca politia sa vina si sa vada ce s-a intamplat. Doar a dat telefon la politie si am primit a 2-a zi amenda acasa. Statul nu m-a ajutat cu nimic, asa ca de ce sa ii dau ceva inapoi ? Nici macar dupa ce am terminat liceul nu am primit somajul acela desi am bagat dosarul. Prefer sa fac munca in folosul comunitatii, asa macar stiu ca fac ceva folositor, nu sa bag banii in buzunare smecherilor. Pot sa aleg sa fac munca in folosul comunitatii ? Oricum mopedul mi-l vor confisca daca il vor gasi.