avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema de drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema de drept civil

Buna ziua,

Avand in vedere urmatoarea situatie:
1. Casa viitorului meu sot este mostenire din partea bunicilor sai.
2. Anul acesta pentru renovare si imbunatatiri am investit doar eu o suma consistenta de bani, fara a avea acte doveditoare (cam 10% din valoarea actuala casei).
3. Urmeaza sa ne casatorim in vara asta, dar casa pe care tocmai am renovat-o va fi vanduta foarte curand (inainte de casatorie), cu intentia de a cumpara o casa mai mare.
4. Datorita faptul ca aceasta casa este mostenirea sa, atat vanzarea apartamentului actual cat si cumpararea celui nou va fi facuta pe numele lui.
5. Mentionez ca viitorul meu sot a mai fost casatorit si are un copil din prima casatorie.

As dori sa stiu urmatoarele:

- ce drepturi imi revin mie avand in vedere ca apartamentul nou va fi achizitionat atat inainte de casatorie, cat si pe numele lui. Voi avea vreun drept la casa noua in cazul in care va pati el ceva sau ne vom desparti, sau revine totul fiicei sale din prima casatorie?
- Pe de alta parte, in cazul in care el va pati ceva, iar fiica lui va dori sa ma dea afara din casa, ce voi putea face eu pentru a-mi recupera sumele investite in locuinta veche si cea noua pentru renovari, imbunatatiri etc...
-
Cel mai recent răspuns: rusti , utilizator 10:05, 30 Martie 2007

puteti incerca sa il convingeti sa va treaca in contractul de vanzare-cumparare incheiat in viitor, drept coproprietar, avand in vedere ca ati contribuit la imbunatatirea apartamentului, cu o cota proportionala contributiei. asta ar fi mai simplu si v-ar pune la adapost de eventualele probleme de mai tarziu, divort, mostenirea copilului, etc., mai ales ca nu aveti acte doveditoare a contributiei dvs.#-o
Multumesc pt raspuns.
Asta rezolva doar contributia de dinainte.........Spuneti-mi, va rog ce drepturi am dupa casatorie.

Dupa casatorie cum? prin divort sau prin deces?
Prin divort ...nu aveti nici un drept asupra casei pt ca este bunul lui. Asta daca nu puteti dovedi renovarea.
Prin deces...il mosteniti alaturi de fiica lui. Dvs cu 1/4, iar fiica cu 3/4. Daca mai exista si un testament se mai schimba procentele de la caz la caz. In privinta posesiei casei dupa deces dvs aveti un drept de abitatie(adica puteti locui singura) pana la iesirea din indiviziune, dar nu mai putin de 1 an de la deces. Asta daca nu cumva va recasatoriti mai devreme de un an:) ca atunci va da afara din prima.
pai contributia de dinainte era mai...speciala:), avand in vedere ca dupa.....veti avea intelepciunea si prevederea sa pastrati dovezile care atesta contributia dvs. la imbunatatiri:)....pastrati facturi, tot.....
codul familiei instituie prezumtia relativa ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, un alt mic ajutor dat de lege dvs...vedeti art. 30 din codul familiei, precum si linkul : [ link extern ]
la finele articolului o sa va regasiti si dvs, de aceea am insistat pe ideea ca in actul de proprietate sa fiti trecuta si dvs:)
acestea fiind spuse, va dorim casa de piatra:)
si lui andrei cat mai multe manute albastre:D

Alte discuții în legătură

Cum te asiguri inainte de casatorie condrea2009 condrea2009 Buna ziua,as dori sa aflu si parerea d-voastra intr-o problema.Intentionez sa ma casatoresc.Eu detin o casa proprietate care nu este finisata pe ... (vezi toată discuția)
Calitatea de bun propriu se poate schimba dupa decesul proprietarului? ContSters301351 ContSters301351 Daca A (unul din soti)a cumparat un imobil vechi inainte de casatorie pe care l-a modernizat si renovat in timpul casatoriei, dupa decesul acestuia, B sotul ... (vezi toată discuția)
Dreptul la proprietate al soțului supraviețuitor merlusca merlusca casa in rosu cumparata de sot in 2009 -( convietuim impreuna din 2003 si ne-am casatorit in 2014).cu bani primiti de la socrii.in contract scrie \"vaduv si ... (vezi toată discuția)