avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum te asiguri inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum te asiguri inainte de casatorie

Buna ziua,as dori sa aflu si parerea d-voastra intr-o problema.Intentionez sa ma casatoresc.Eu detin o casa proprietate care nu este finisata pe interior.Viitorul meu sot este divortat si are un copil de 10 ani.
1)In cazul unui eventual divort casa pe care o detin va face obiectul partajului?
2)ce drept poate avea viitorul sot sau fiul acestuia asupra casei mele in cazul unui divort,dar in cazul decesului meu?
3)ce drept asupra casei mele poate avea copilul din casatoria anteriora in cazul decesului sotului?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:05, 20 Septembrie 2009
imobilul de care faceti vorbire este si va fi proprietatea dv. exclusiva, el nu va face parte dintr-o masa partajabila in cazul unui eventual divort.
in cazul unui divort fiul viitorului dv. sot nu are nici un drept de mostenire. un eventual drept, in cazul unui divort, se naste asupra sumelor de bani, contributia viitorului sot, la finisarea si imbunatatirea confortului imobilului. un drept de proprietate este exclus.
in cazul decesului sotului, copilul dintr-o casatorie anterioara are dreptul numai asupre unor sume de bani, reale, care au condus la sporirea valorii imobilului si nu asupra proprietatii.
1. Casa este in proprietatea dvs , astfel incat bunurile proprii nu fac obiectul partajului in caz de divort.

2. In cazul decesului dvs, sotul dvs va avea o cota de 1/4 din masa succesorala, iar copiii dvs o cota de 3/4.
Fiul sotului dvs nu va mosteneste.

3. In cazul decesului sotului dvs, copiii acestuia vor obtine o cota de 3/4 din masa succesorala.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca casa este finalizata si exista proces verbal de receptie finala eliberat de catre primarie (casa fiind intabulata la cartea funciara) atunci este bunul dvs propriu si sotul sau copiii sai nu vor avea nici un drept asupra acestui imobil in caz de divort sau eventual deces al sotului!
Daca insa casa nu are proces verbal de receptie finala si va casatoriti iar intre timp o finalizati si intabulati la cartea funciara se va pune problema unui drept de sulta al sotului pentru imbunatatirile aduse casei in perioada dintre construire/amenajare si finalizare!B-)
Casa este receptionata si intabulata pe numele meu.Ideea este ca as dori sa am o garantie ca nu voi ramane fara casa in eventualitatea unui divort.Stiu ca suna a materialism dar avand in vedere realitatea inconjuratoare(nu prea mai gasesti stabilitate matrimoniala)si faptul ca aceasta casa reprezinta munca si sacrificiile mele de 11 ani incoace,as vrea sa am o siguranta pe viitor.Va multumesc tuturor pentru raspunsuri
Nu veti imparti casa cu sotul in cazul unui divort, intrucat este bunul dvs. propriu. . Poate doar in cazul in care sotul isi va aduce aportul la finisarea si finalizarea imiobilului, ar putea , daca face dovada acestui aport, sa pretinda restituirea sumelor cheltuite.

Alte discuții în legătură

Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Bun propriu piticut86 piticut86 Buna ziua.Am un imobil mostenit,bun propriu daca nu-mi aleg regimul juridic al bunului propriu si ma casatoresc la divort sotul ar avea vre-un drept asupra lui ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am nevoie de un sfat, vă rog frumos! de un an mi.am ... izabelalungu izabelalungu Bună ziua! Am nevoie de un sfat, vă rog frumos! De un an mi.am părăsit soțul ,cu care am trait 25 de ani si cu care am 2 copiii majori. El are un băiat ... (vezi toată discuția)