avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bun propriu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bun propriu

Buna ziua.Am un imobil mostenit,bun propriu daca nu-mi aleg regimul juridic al bunului propriu si ma casatoresc la divort sotul ar avea vre-un drept asupra lui ?Am citit si ar putea primi niste despagubiri in cazul in care a adus imbunatatiri imobilului si ca nu are nici un drept asupra imobilului.Bunurile proprii dobandite inainte si in timpul casatoriei nu se impart la divort asta stiam si eu.Un cunoscut mi-a zis sec ca dupa 5 ani bunul propriu ajunge bun comun,acum eu nu am gasit nici o lege care sa afirme cand un bun propriu ajunge bun comun doar in caz ca eu aleg sa schimb regimul juridic al bunului.Este mai bine sa aleg regimul juridic al bunului meu propriu ca sa fiu la adapost pt orice eventualitate conform conventiei matrimoniale din noul cod civil?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alex Niculescu , Consilier juridic 10:27, 7 Iunie 2012
Bunul mostenit este bun propriu. Asupra imbunatatirilor aduse imobilului bun propriu al dvs exista un eventual drept de creanta.
Un bun propriu nu isi va schima acest caracter prin trecerea timpului. Nici in 3, nici in 5, nici in 20 de ani.
Dacă nu alegeţi regimul comunităţii de bunuri, bunul dvs. moştenit îşi va menţine regimul de bun propriu. Dacă soţul dvs. îşi va aduce aportul la sporirea valorii bunului dvs. propriu , atunci , el va putea pretinde contravaloarea acelor îmbunătăţiri.
Bunurile dobândite în timpul căsătoriei, daca mergeţi pe regimul comunităţii legale de bunuri, se vor partaja, dacă veţi desface căsătoria.
Nu există nicio lege care să prevadă faptul că după 5 ani de la căsătorie bunurile proprii ale unuia dintre soţi vor deveni comune. Este doar un mit.
Cel mai bine, în opinia mea, este să alegeţi regimul separaţiei de bunuri. În acest fel, în eventualitatea unui divorţ, aţi avea mai puţină bătaie de cap.
bunul propriu ramane bun propriu.prietenul care v-a spus ca un bun propriu devine dupa 5 ani bun comun,ar face bine sa citeasca o lege inainte de a incerca sa de-a un sfat de natura juridica.locuinta dobandita ininte de casatorie constituie bun propriu si ramane bun propriu si dupa casatorie.sotul daca aduce si contrubuie la inbunatatirii are doar un drept de creanta,dar nici un drept asupra bunului dv propriu.
dar in cazul in care eu am o locuinta, cumparata de mine singur.Am 2 copii, majori din prima casatorie si vreau sa ma recasatoresc.In cazul decesului meu are si actuala sotie drept la 25%? Dar avand in vedere ca si ea are o locuinta, copiii mei mostenesc dupa moartea mea ceva din locuinta ei,daca ea mosteneste din a mea?
Da, sotia/ sotul ce supravietuieste celuilalt, mosteneste 1/4 din averea sotului decedat.
Soarta va face diferenta cand va fi vb de ce vor avea de mostenit copiii fiecaruia... daca sotia decedeaza prima, mosteniti dvs din casa ei impreuna cu copiii acesteia, iar partea ce o veti mosteni dvs , o vor mosteni candva copiii dvs.
Daca decedati dvs primul, copiii dvs vor imparti mostenirea cu sotia dvs, iar pe ea cand ii va veni vremea, o vor mosteni copiii ei, nu ai dvs.

Alte discuții în legătură

Imobil mostenit inainte de casatorie-partaj/bunuri proprii si bunuri comune mariusbt1 mariusbt1 daca ma casatoresc cu o fata,si inainte de casatorie am primit mostenire de la parinti o casa ,persoana cu care ma iau,dupa 5 ani da divort,bunurile se ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)