avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum te asiguri inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum te asiguri inainte de casatorie

Buna ziua,as dori sa aflu si parerea d-voastra intr-o problema.Intentionez sa ma casatoresc.Eu detin o casa proprietate care nu este finisata pe interior.Viitorul meu sot este divortat si are un copil de 10 ani.
1)In cazul unui eventual divort casa pe care o detin va face obiectul partajului?
2)ce drept poate avea viitorul sot sau fiul acestuia asupra casei mele in cazul unui divort,dar in cazul decesului meu?
3)ce drept asupra casei mele poate avea copilul din casatoria anteriora in cazul decesului sotului?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:05, 20 Septembrie 2009
Casa dvs.are regim de bun propriu,dobandit inainte de eventuala casatorie a dvs.cu persoana despre care faceti vorbire,deci nu este supusa partajului cu viitorul sot.
Contravaloare eventualelor lucrari de finalizare sau a altor imbunatatiri pe care eventual,le veti efectua ,poate constitui obiect al unei posibil,viitoare actiuni de partaj.In aceasta situatie,viitorul sot ar putea avea un drept de creanta.
Copilul sotului dvs nu are niciun drept,decat pe eventualul drept de creanta al tatalui,rezultat din contributia acestuia la imbunatatiri.
In cazul unui divort, sotul nu va putea ridica nici o pretentie la casa pe care o aveti (aceasta are calitatea de bun propriu al dvs si nu se va partaja). Sotul poate avea un drept de creanta asupra imbunatatirilor aduse sau a lucrarilor efectuate.
In cazul decesului dvs, sotul va veni la mostenire impreuna cu copiii dvs (daca ii aveti). In cazul in care nu aveti descendennti la mostenire vor veni parintii dvs si frati sau mostenitorii din clasele 3 sau 4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Bun propriu piticut86 piticut86 Buna ziua.Am un imobil mostenit,bun propriu daca nu-mi aleg regimul juridic al bunului propriu si ma casatoresc la divort sotul ar avea vre-un drept asupra lui ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am nevoie de un sfat, vă rog frumos! de un an mi.am ... izabelalungu izabelalungu Bună ziua! Am nevoie de un sfat, vă rog frumos! De un an mi.am părăsit soțul ,cu care am trait 25 de ani si cu care am 2 copiii majori. El are un băiat ... (vezi toată discuția)