avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce inseamna contract de vinzare cu habitatie viagera?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce inseamna contract de vinzare cu habitatie viagera?

cine poate sa imi raspunda?:(:(
In putine cuvinte clauza de habitatie viagera inserata in cuprinsul unui contract de vanzare cumparare al unui imobil permite vanzatorului sa locuiasca in imobilul care face obiectul transferului de proprietate pana la sfarsitul vietii.
In practica, aceasta clauza este insotita si de o clauza de intretinere.
adica cel care va vinde are dreptul sa locuiasca acolo toata viata lui.
Vanzatorul transmite cumparatorului dreptul de proprietate,asupra unui imobil dezbracat de atributul folosintei,pe care vanzatorul l-a retinut pentru sine,pana la deces.
La momentul decesului, dreptul de abitatie se va stinge si dreptul de proprietate al cumparatorului ,va deveni complet
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ynocentta, utilizator
florinraican a scris:

In putine cuvinte clauza de habitatie viagera inserata in cuprinsul unui contract de vanzare cumparare al unui imobil permite vanzatorului sa locuiasca in imobilul care face obiectul transferului de proprietate pana la sfarsitul vietii.
In practica, aceasta clauza este insotita si de o clauza de intretinere.

In acest caz, intretinatorul are drept sa vanda imobilul in contra vointei intretinutului sau are nevoie de acordul lui? Multumesc!
Proprietarul - intretinator poate vinde imobilul fara acordul intretinutului... dar...
- obligatia de intretinere ramine la fel;
- noul proprietar este tinut a respecta habitatia viagera.

Deci... chiar daca vinde... nu scapa de obligatia de intretinere... si nici nu poate sa il dea afara pe beneficiarul habitatiei.

Cu alte cuvinte... vinde degeaba. Nu scapa de intretinere si nici nu poate sa il evacueze pe titularul habitatiei.

Are loc doar o vinzare a unui atribut (dezmembramint) al proprietatii.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct viager:cui i se poate oferi? tibi12 tibi12 un act de vanzare cumparare intre mine (nepot) si bunic(proprietarul imobilului) cu clauza de intretinere mai presupune impozit? dar acelasi contract cu clauza ... (vezi toată discuția)