un act de vanzare cumparare intre mine (nepot) si bunic(proprietarul imobilului) cu clauza de intretinere mai presupune impozit? dar acelasi contract cu clauza de drept de uzufruct viager? dreptul de uzufruct viager poate fi conferit prin contractul de v-c intre mine si bunic si unei alte persoane (fiii bunicului si ai bunicii-tata si unchiul meu)? eu si bunicii vrem ca tata si unchiul sa nu poata vinde nimic din proprietate.va rog sa-mi raspundeti al aceste intrebari
1. Impozitul se plateste oricum de catre noul proprietar.
2. Dreptul de uzufruct viager se poate conferi oricui decideti.
3. Daca sunteti unicul proprietar, nu poate sa vanda nimeni decat d-voastra.
Transmiterea dreptului de proprietate (vinzarea-cumpararea) presupune plata impozitului pe proprietatea dobindita de catre noul proprietar de la data transmiterii dreptului. Contractului de vinzare-cumparare, chiar daca este afectat de alte clauze, isi face efectul intre parti si fata de terti de la momentul incheierii lui. Atita timp cit bunicii dv. nu sint pusi sub interdictie judecatoreasca, ei pot dispune liber de bunurile aflate in patrimoniul lor, acest lucru presupunind instrainarea in orice fel, inclusiv prin contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere.Tertii, tata si unchiul, nu pot interveni si nu se pot opune acestei tranzactii.
Ma scuzati,cred ca n-am fost clar: ma refeream la impozitul pe tranzactionarea terenului, nu la impozitul anual pe proprietate.Deci acel impozit urias care se va plati la semnarea contractului, poate fi diminuat daca apare o clauza de intretinere cu bunicii(vanzatorii)?Deci daca bunicii imi vor face mie actul de v-c si se va stipula o clauza de uzufruct viager, in acea clauza pot fi inclusi tata si unchiul meu? asta inteleg. dar ei nu vor putea vinde sau modifica cu nimic proprietatea?in cazul acesta eu voi avea drept de nuda proprietate?eu voi putea vinde vreodata fara acordul celor inclusi in clauza de uzufruct viager?dar ei vor putea vinde fara acordul meu sau vor putea aduce modificari imobilului(constructii, demolari,etc)? cum va fi utilizat terenul, in ce cote?eu nu am pretentii,doar sa nu vanda nimeni proprietatea si sa pot avea acces oriunde acolo si sa locuiesc la fel ca pana acum
buna ziua!
codul fiscal prevede ca atunci cand instrainarea se face catre o ruda de pana la gradul al III lea inclusiv, partile pot declara in act un pret mai mic decat valoare de grila iar impozitul aferent se calculeaz a la aceasta valoare.
celelalte taxe, onorariu notar, tarif ANCPI se calculeaza la valoarea de grila.
Puteti vinde imobilul doar dupa radierea dreptului de uzufruct viager, cu alte cuvinte doar daca aveti acordul scris al beneficiarului acestui drept.Si radierea acestui drept din Cartea funciara se face dupa achitarea unei taxe.
Sau cel care cumpara e de acord sa cumpere imobilul cu aceasta sarcina.
Mostenire
monica_elena
Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc.
Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager
Robka
Buna seara. Mama mea este unica proprietara a unei case pt care bunicul meu, respectiv socrul ei, are dreptul de uzufruct viager. Din diverse motive, in ... (vezi toată discuția)