Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Buna seara. Mama mea este unica proprietara a unei case pt care bunicul meu, respectiv socrul ei, are dreptul de uzufruct viager. Din diverse motive, in special financiare, ea nu mai este capabila sa intretina casa( impozit mare, facturi intretinere, reparatii etc.). In ce conditii se poate vinde acest imobil, avand in vedere ca bunicul nu vrea sa se mute sub nicio forma?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:05, 15 Ianuarie 2019
Se impune sa mergeti cu actele la avocat pentru a fi analizate in mod precis.
Vanzarea nu se poate face decat daca se accepta de cumparator sa se cumpere ceva ce nu va putea folosi mult timp.
Cu alte cuvinte, bunicul nu poate fi silit sa se mute decat daca vrea el dar trebuie analizate si actele.
Va multumesc pt raspuns. Cunosteam aceste informatii, ma gandeam, in schimb, dc se poate declara ceva similar cu falimentul personal avand in vedere ca veniturile sunt depasite de cheltuielile generate de aceasta proprietate.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
trandafir2, moderator
Trebuie analizat contractul daca ati inteles ce v-am zis.Nu cred ca ati inteles ce v-am spus.
Lipsa banilor, daca se datoreaza bani, sau altceva, duce la pierderea proprietatii.Si in caz de ipoteca se pierde proprietatea...si banca nu iarta...ca omul nu are bani ci ii ia proprietatea in mod...legal...daca intelegeti ce va zic...(desi banuiam ca stiti si acest lucru).
Niciodata nu poate raspunde unul pentru incapacitatea altuia...decat in conditii contractuale...prestabilite...in raport de institutiile juridice aplicabile in cazul concret...
In cazul dvs. nu pare a fi aplicabil asa ceva.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dreptul de uzufruct viager trebuie respectat.

Ce reprezinta dreptul de uzufruct viager ?
Dreptul de uzufruct viager este un dezmembramant al dreptului de proprietate, care confera titularului sau atributele posesiei si folosintei, desprinse din continutul dreptului de proprietate.

Cat dureaza dreptul de uzufruct viager ?
Dreptul de uzufruct viager se stinge prin deces.

Pana la acel moment tertele persoane, inclusiv cel care a transmis dreptul, trebuie sa respecte exercitiul acestuia.

Este cesibil, poate fi inchiriat.

Nuda proprietate poate fi tranmisa ?
Da, aceasta poate fi transmisa de catre nudul proprietar.

Proprietate deplina, pana la stingerea uzufructului, nu poate fi instrainata.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
trandafir2, moderator
Puteti vinde ce aveti, nuda proprietate. Pretul va fi net mai mic fata de cat valoarea casa, pt ca respectivul cumparator trebuie sa astepte sa decedeze bunicul si apoi poate folosi casa.
Nu prea renteaza sa vindeti acum, poate reusiti sa o mai tineti pana decedeaza bunicul. Poate va gospodariti si cu el sau cautati alte surse de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzul fruct viager Marlen Marlene Marlen Marlene Eu, ca proprietar, mai pot acorda uzul fruct viager mamei mele, cand sunt proprietarul unei case unde banii provin din contul mamei mele? Dupa ce am facut ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)