Lucrez intr-o firma multinationala unde, la terminarea programului, la iesire se practica controlul bagajelor angajatilor precum si controlul corporal. Cei care se ocupa de asta sunt o firma privata de paza si protectie. As avea nevoi de cateva lamuriri:
1. Este permis controlul bagajelor angajatilor? In regulamentul intern se spune ca bagajele trebuie deschise si prezentate persoanelor din firma care asigura paza, care se pot uita prin ele. Daca geanta este proprietatea mea personala sunt obligat sa o prezint la control daca regulamentul de ordine interioara o cere ?
2. In afara de controlul bagajelor mai este si controlul corporal si al imbracamintei. Efectiv, o persoana de la paza te ia la pipait: maini, umeri, bust, picioare. Daca te opui risti sa ti se faca referat. Vreau sa stiu daca controlul corporal este permis si in ce conditii.
3. Regulamentul intern al unei firme multinationale poate sa se suprapuna peste lege si sa contrazica legea ?
Va rog sa-mi spuneti legile care fac posibila sau interzic cele de mai sus.
Mie personal, controlul corporal si al bagajelor mi se pare un lucru ilegal si de natura sa insulte persoana cotrolata. Din cate stiu eu acest drept il au numai organele de urmarire penala, cu ordine judecatoresti sau cu mandate de perchezitie emise de procuratura, in prezenta unui martor, se face proces verbal ...
Alta problema asemanatoare. Personalul de paza dintr-un magazin poate sa-ti ceara bagajul la control, daca lor li se pare ca este necesar ?
Va rog lamuriti-ma deoarece am fost deja convocat in vederea cercetarii disciplinare fiindca am refuzat controlul corporal, iar din cauza asta este posibl sa-mi pierd locul de munca.
din cate stiu eu perchezitia se face intr-adevar doar in baza unui mandat......si cea corporala doar de persoane de acelasi sex....ceea ce ma indoiesc ca o firma de paza are angajati femei doar pentru acest control...!!!, totusi poate cineva sa vina cu contra/argumente......astept
doar un exemplu nici la ICCJ nu se face perchezitie au un aparat de detectat....ca la aeroporturi......:P asa ca... nu stiu de ce o firma multi nationala sau nu ar avea dreptul la asa ceva...... si mie mi se pare si ilegal si injositor....
un sfat totusi...... du-te la comisia de disciplina ori cu un av ori vorbeste serios cu unul inainte!!!!
Da, firma de paza chiar a angajat si femei care sa faca treaba asta. Fiecare persoana trebuie controlata, exceptand managerii, desigur :D. Mai demult , cei de la personalul de paza mi-au aratat o hartie unde scria ca conducerea firmei unde lucrez impreuna cu firma care asigura paza au decis de comun acord ca din data de ... fiecare angajat trebuie sa se supuna controlului: bagaj si control corporal.
Mentionez ca eu sunt inginer in firma respectiva.
In hartia de convocare imi scrie ca la cercetatrea disciplinara am dreptul de a fi insotit de catre un reprezentant al salariatilor JCC (Joint Comitee Colective). JCC-ul asta este un fel de surogat de sindicat, format in special din simplii muncitori, fara nici un fel pregatire juridica. Personal nici nu sunt convins ca au toti 12 clase si se afla in JCC deoarece sunt aserviti conducerii. Nu am incredere in ei.
Acuma lukacs, referitor la sfatul tau, am voie sa aduc un avocat cu mine ?
Nu se pune problema daca am ceva sa nu de ascuns. Pentru informarea ta: nu am.
Pai ma deranjeaza, sunt sigur ca te-ar deranja si pe tine, ar deranja pe oricine ca o persoana straina sa ti se uite prin lucruri si sa te caute pe corp si prin haine. Si gandeste-te ca ti se face treaba asta zilnic.
Mai precis, daca exista o clauza in Contractul Colectiv de Munca/Contractul Individual de munca/Regulamentul Intern/Contractul de Paza , clauza care prevede controlul corporal, este ea legala ?
4) În cursul cercetãrii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sã formuleze ºi sã susþinã toate apãrãrile în favoarea sa ºi sã ofere persoanei împuternicite sã realizeze cercetarea toate probele ºi motivaþiile pe care le considerã necesare, precum ºi dreptul sã fie asistat, la cererea sa, de cãtre un reprezentant al sindicatului al cãrui membru este.
deci avocatul ar trebui doar sa formuleze in scris apararile tale......