Lucrez intr-o firma multinationala unde, la terminarea programului, la iesire se practica controlul corporal. Cei care se ocupa de asta sunt o firma privata de paza si protectie. Efectiv, o persoana de la paza te ia la pipait: maini, umeri, bust, picioare. Daca te opui risti sa ti se faca referat. Vreau sa stiu daca controlul corporal este permis si in ce conditii. Mentionez ca in firma respectiva am functia de inginer.
Va rog sa-mi spuneti legile care fac posibila sau interzic cele de mai sus.
Mie personal, controlul corporal si al bagajelor mi se pare un lucru ilegal si de natura sa insulte persoana cotrolata. Din cate stiu eu acest drept il au numai organele de urmarire penala, cu ordine judecatoresti sau cu mandate de perchezitie emise de procuratura, in prezenta unui martor, se face proces verbal, etc ...
nu, nu ii trebuie mandat pentru ca aceasta activitate face parte din paza si protectia companiei (organizata conform statuluilui societatii). parerea mea este ca nu aveti de ce sa va simtiti umilit pentru ca frica pazeste pepenii, iar metodele comunisto-staliniste nu au disparut cu totul.
singura obligatie pe care o are societatea angajatoare sau societatea de paza este ca sa asigure perchezitia cu persoane de acelasi sex cu cel al angajatului controlat. in caz contrar puteti refuza efectuarea perchezitiei si daca se incheie un proces verbal sa scrieti in el obiectiunea Dvs. in sensul ca perchezitia nu a fost efectuata de catre o persoana de acelasi sex ceea ce constituie incalcarea legii cu privire la paza si protectia bunurilor si persoanelor.
in acest caz, cereti sa vina o persoana se acelasi sex sa va efectueze controlul corporal si asteptati linistit pana la sosirea sa.
puteti face insa o petitie comuna cu mai multi angajati sau de catre sindicat prin care sa cereti instalarea de camere de supraveghere astfel incat sa nu mai fie necesar controlul corporal decat in cazul in care o persoana este suspectata sau exista motive temeinice sa se creada ca detine ascunse bunuri ale societatii in vederea sustragerii
(2) Perchezitionarea, retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai în cazurile si cu procedura prevazute de lege.
Din cate cunosc, legea care reglementeaza perchezitia (Codul de procedura penala - v. articolele 104 si 106) nu pomeneste absolut nimic despre posibilitatea unui particular de a face perchezitii. Ca atare, cred ca avem de a face cu o masura abuziva. Problema e ca pana acum nu am auzit ca o instanta sa dea hotarari penale doar bazandu-se pe textele constitutionale (e o regula in dreptul penal care spune ca nici o pedeapsa nu se da fara incriminare, or aici avem de a face cu o norma fara o sanctiune explicita...).
Multinationalele astea se comporta de parca nu ar exista in statul roman, sub imperiul legilor sale, ci pe o plantatie unde au sclavi la discretie.
Aveti urmatoarele posibilitati de evitare a controlului corporal:
1. Sa solicitati intrarea intro incapere special amenajata si sa raspundeti pozitiv prin executie la intrebari de genul:" Ce aveti in buzunare sau in ciorapi sau in tocul pantofului" daca vi se cere.
2. Sa abordati conducerera multinationalei sa ii comunicati ca sunteti inginer , ca nu aveti treaba cu piese care ati putea sa le luati acasa si sa va scutesca de controlul corporal pentru ca aveti o problema cu contactul direct al pazei
3. Sa propuneti control dupa metoda aerogarilor cu mijloace automate.
4. Alte solutii personale ce decurg din postarile anterioare.
Fiecare are o reactie specifica la anumite evenimente pe care le traieste.
nefiind intocmai documentat cu privire la aceasta speta, pornind de la prevederea art. 23 din constitutie pe care a citat-o a_k, precum si pe logica, consider ca se exagereaza cu aceasta modalitate fiindca exista alte modalitati de supraveghere. Ce ar insemna ca intr-un supermarket la iesire sa fim luati la pipait pentru simplul fapt ca e metoda ce-a mai sigura.