avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati si recuperare-Contracte comerciale persoane ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati si recuperare-Contracte comerciale persoane juridice

Va solicit sprijin in urmatoarea situatie;
Am incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana juridica.In contract am stipulat ca si clauza, in caz de neplata in termen, penalitati de 3,15%/zi la valoarea facturata,acceptandu-se de catre beneficiar aceasta penalitate.
S-au emis 2 facturi fiscale, anume prima in valoare de 3213 Ron si ce-a de-a doua de 2766,75 Ron, aceste facturi avand scadenta 22.03.2010 respectiv 23.03.2010.
Mi-a fost dat un B ordin pentru prima factura, urmand sa-l primesc si pentru ce-a de-a doua factura (nu mai aveau formulare de BO), cand s-a propiat scadenta biletului, cu o zi inainte am fost sunata de beneficiar sa nu-l introduc pe circuitul bancar deoarece nu exista disponibil fiind rugata sa-l schimb cu altul cu termen intr-o saptamana......si cam asa de vreo trei ori, ba raspundea la tel ba nu raspundea, de gasit nu era de gasit.....in fine o poveste lunga tare.In final, dupa ce-am folosit un pic de duritate am obtinut 2 B O, pt cele 2 facturi dar cum? Mi s-a spus sa vin la dansii la firma sa iau biletele si nu erau binenteles, le-au lasat unui angajat!Pe bilete aveam asa scadenta:
-pt prima factura 3213 Ron scadenta 09.06.2010(intarziere plata 77 zile)
-a doua factura 2766,75 Ron scadenta 09.07.20101 (intarziere plata 108 zile)
Dupa capul meu, tinand cont ca a dat dovada de rea credinta ar trebui sa-i cer sa plateasca penalitatile prevazute in contract!
Cum ar trebui sa procedez?
Astept sfaturile voastre si poate o mana de ajutor in rezolvarea acestei situatii!
Cu stima,
Mihaela P.
Interesanta valoarea penalitatilor,dar daca acestea au fost acceptate de catre parte,acestuia ii revine obligatia platii
Ordonanta de urgenta nr 119/2007 se aplica creantelor certe,lichide si exigibiler ce reprezinta obligatii de plata a unor sume financiare care rezulta din contarcte comerciale
OUG mentionat stabileste ca in cazul litigiilor privitoare la obligatii de plata rezultand din contracte comerciale nu este necesara parcurgerea ,in prealabil,a etapei concilieri directe prevazute de art 720 al 1 din Codul de procedura civila
Formulati cerere de chemare in judecata intemeiata pe OUG 119/2007, impotriva societatii respective, in care veti avea 2 capete de cerere:
1. Cel format din creanta principala -suma din cele 2 facturi
2. Capatul accesoriu format din penalitatile de intarziere pentru fiecare factura in parte, penalitati calculate conform contractului, pe fiecare zi de intarziere. Pentru calculul penalitatilor ar fi indicat sa depuneti un tabel care va contine: nr si data facturii, suma, data scadenta, nr de zile de intarziere si valoarea penalitatilor.

Verificati de asemenea, daca in contract este stipulat faptul ca penalitatile pot depasi suma principala. Daca nu este prevazut acest lucru, penalitatile se calculeaza doar pana la suma rezultata din facturile neachitate.
De obicei, in felul relatat de dvs incep problemele creditorilor.

Verificati firma debitoare si in CIP (centrala incidentelor de plati bancare) pentru a cunoaste daca au mai avut probleme in ceea ce priveste BO.

Penalitatile sunt prea mari si au fost acceptate prea usor. Este un lucru care ar trebui sa va dea de gandit!

Solicitati mai multe informatii despre firma si despre actionarii ei, despre mentiunile de la Registrul Comertului, despre sediul acesteia etc.

Daca aveti cele mai mici suspiciuni nu ezitati sa declansati procedura ordonantei de plata.
oliviav a scris:
Verificati de asemenea, daca in contract este stipulat faptul ca penalitatile pot depasi suma principala. Daca nu este prevazut acest lucru, penalitatile se calculeaza doar pana la suma rezultata din facturile neachitate.

Legea care prevedea aceasta obligatie (469/2002) este in prezent abrogata.
Buna ziua,
am omis eu cand am postat subiectul sa precizez ca in contract la clauza de penalitati in caz de neplata, s-a stipulat ca :" cunatumul penalitatilor pot depasi debitul principal, ordinea achitarii fiind intai penalitatile rezultate apoi debitul principal".
Cu stima,
Mihaela P.

Alte discuții în legătură

Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Punere in intarzire in materie comerciala aartist aartist EXISTA UN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE INTRE DOUA SOCIETATI COMECIALE IN CARE ESTE PREVAZUTA O CLAUZA PENALA PENTRU NEPLATA PRETULUI IN TERMEN. DE LA SCADENTA ... (vezi toată discuția)
Penalitati maxime admise mihaelasfr mihaelasfr Buna ziua Am incheiat un contract cu o firma de constructii pentru executarea unei case p+1 la rosu. Firma a avut intarzieri de 100% si conform contractului ... (vezi toată discuția)