avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati si recuperare-Contracte comerciale persoane ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati si recuperare-Contracte comerciale persoane juridice

Va solicit sprijin in urmatoarea situatie;
Am incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana juridica.In contract am stipulat ca si clauza, in caz de neplata in termen, penalitati de 3,15%/zi la valoarea facturata,acceptandu-se de catre beneficiar aceasta penalitate.
S-au emis 2 facturi fiscale, anume prima in valoare de 3213 Ron si ce-a de-a doua de 2766,75 Ron, aceste facturi avand scadenta 22.03.2010 respectiv 23.03.2010.
Mi-a fost dat un B ordin pentru prima factura, urmand sa-l primesc si pentru ce-a de-a doua factura (nu mai aveau formulare de BO), cand s-a propiat scadenta biletului, cu o zi inainte am fost sunata de beneficiar sa nu-l introduc pe circuitul bancar deoarece nu exista disponibil fiind rugata sa-l schimb cu altul cu termen intr-o saptamana......si cam asa de vreo trei ori, ba raspundea la tel ba nu raspundea, de gasit nu era de gasit.....in fine o poveste lunga tare.In final, dupa ce-am folosit un pic de duritate am obtinut 2 B O, pt cele 2 facturi dar cum? Mi s-a spus sa vin la dansii la firma sa iau biletele si nu erau binenteles, le-au lasat unui angajat!Pe bilete aveam asa scadenta:
-pt prima factura 3213 Ron scadenta 09.06.2010(intarziere plata 77 zile)
-a doua factura 2766,75 Ron scadenta 09.07.20101 (intarziere plata 108 zile)
Dupa capul meu, tinand cont ca a dat dovada de rea credinta ar trebui sa-i cer sa plateasca penalitatile prevazute in contract!
Cum ar trebui sa procedez?
Astept sfaturile voastre si poate o mana de ajutor in rezolvarea acestei situatii!
Cu stima,
Mihaela P.
Andreea Lisievici a scris:

Legea care prevedea aceasta obligatie (469/2002) este in prezent abrogata.


Bineinteles, asa este dar am intalnit de curand instante care nu au acordat penalitati daca nu era stipulat in contract faptul ca se poate depasi suma principala.

O zi buna,
Da, am stipulat aceste penalitati deaorece am mai lucrat cu ei in anii precedenti pe alta societate de-a acestora care acum este in insolventa.
Si-au facut alta societate cu alt administrator si zic ei ca se tin de "treaba serioasa"....
In aceasta colaborare, am luat in considerare aspectele privitoare la plata din precedentele contracte.
Deobicei contractele mele prevad penalitati de 0,15 % /zi pt neplata (modic si de bun simt).
In timp am invatat cate ceva din colaborarile trecute si mi-am luat masuri de precautie!
Va multumesc pentru raspuns, toate cele bune!
Cu stima,
Mihaela P.
Se pare ca am avut "inspiratia" sa scriu si fraza magica in contract!
Va multumesc pentru sprijinul acordat!
Toate cele bune!
Cu stima,
Mihaela P.
pentru a putea obtine in instanta obligarea societatii respective la plata penalitatilor pe care le-ati specificat in contract este necesar ca aceasta societate sa fie pusa in intarziere cu privire la curgerea acestor penalitati (cu exceptia situatiei in care exista in cuprinsul contractului clauza ca societatea debitoare este de drept pusa in intarziere la data scadentei facturilor).
Astfel daca nu exista in contract aceasta clauza, penalitatile din contract incep sa curga de la data punerii in intarziere, respectiv de la data transmiterii unei notificari prin executorul judecatoresc sau de la data introducerii actiunii in instanta.
Pentru perioada scursa intre momentul scadentei facturilor si momentul punerii in intarziere cu privire la plata penalitatilor, in instanta veti putea obtine obligarea societatii parate la plata de penalitatii doar in limita dobanzii legale (in conditiile art 43 Cod comercial) si nu a cuantumului penaliatatilor trecut in contract

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Punere in intarzire in materie comerciala aartist aartist EXISTA UN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE INTRE DOUA SOCIETATI COMECIALE IN CARE ESTE PREVAZUTA O CLAUZA PENALA PENTRU NEPLATA PRETULUI IN TERMEN. DE LA SCADENTA ... (vezi toată discuția)
Penalitati maxime admise mihaelasfr mihaelasfr Buna ziua Am incheiat un contract cu o firma de constructii pentru executarea unei case p+1 la rosu. Firma a avut intarzieri de 100% si conform contractului ... (vezi toată discuția)