Buna ziua
Am incheiat un contract cu o firma de constructii pentru executarea unei case p+1 la rosu. Firma a avut intarzieri de 100% si conform contractului pentru fiecare zi de intarziere trebuia sa percep penalitati de 1% din valoarea contractului. Patronul firmei ma ameninta acum ca nu este legal ca suma totala a penalitatilor sa depaseasca 10% din valoarea contractului, desi eu nu i-am pus, la inceputul colaborarii,pistolul la tampla si i-am spus "semneaza contractul". A avut la dispozitie 2 zile sa-l studieze cand a fost in forma finala. Acum ma ameninta (fara martori insa) ca prin orice mijloace o sa-si recupereze banii (cred ca masura cea mai drastica pe care ar putea-o lua,ar fi sa-mi taie stalpi ide beton). Cum pot sa rezolv situatia si daca el m-ar da pe mine in judecata ar avea printr-o minune castig de cauza?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua !
Legea nr 469 / 2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost edictata de legiuitor in scopul realizarii in bune conditii a actelor de comert in vederea efectuarii la scadenta a platilor de catre participantii la raporturile juridice de drept comercial.
Asadar, potrivit art 4 alin 3 din Legea nr 469 / 2002 totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin 1 si 2, nu poate depasi cuantumul sumei asupra caruia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.
Conform alin 1 al art 4 din Legea nr 469 / 2002, modificat prin Legea nr 416 / 2006 (publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 946 / 23 noiembrie 2006) ,, in contractele incheiate, partile pot prevedea ca, in cazul neindeplinirii pana la scadenta sau pana la un alt termen convenit a obligatiilor prevazute de art 3 alin 1, debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei."
In temeiul art 3 alin 1 din acelasi act normativ, partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor. In acest sens, s-a pronuntat si Instanta Suprema ( decizia nr. 671 / 16 februarie 2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie-Sectia comerciala).In acel contract erau prevazute penalitati de intarziere de 6% pe zi de intarziere.
Cu stima !
Daca prin contract s-au prevazut penalitati pentru fiecare zi de intarziere, debitorul va va fi obligat la plata acestora, indiferent daca penalitatile depasesc sau nu debitul.
PS:
Legea nr. 469/2002 a fost abrogata prin Legea nr. 246/2009 (publicata Monitorul Oficial nr. 450, partea a I-a, din 30 iunie 2009).
Penalitati
aandrra
in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)