avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cass
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cass

buna!

Am o mare nelamurire...
In iunie 2008 am terminat facultatea si m-am angajat in septembrie 2008. Am lucrat pana in sept 2009.
Apoi in ianuarie 2010 am inceput un program de master in strainatate. Dupa multe drumuri la CASS acum, cand in sfarsit am toate actele necesare, imi spun ca trebuie sa platesc cele doua luni din 2008 (iulie august) si cele 4 din 2010 (sept, oct, noiembrie, decembrie).
Eu pe siteul CASS am citit urmatoarele cu privire la categorii de asigurati:
" * Alte categorii de persoane

+ Act de identitate
+ Adeverinţă privind veniturile realizate eliberată de Administraţia Financiară sau Consiliul local
+ Declaraţie pe proprie răspundere în sensul că nu au realizat venituri impozabile şi nu au solicitat servicii medicale în ultimii 5 ani.
+ Documente de plată a contribuţiilor de asigurare.

NOTÃ:

Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

Contribuţia în acest caz se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii."

Nu ar trebui sa platesc doar pentru ultimele 6 luni, respectiv doar lunile din 2009?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: feel , utilizator 13:05, 1 Iunie 2010
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale
2008 si 2009 nu intra in perioada de prescriptie.(3 ani)
Va multumesc pt raspuns.
dar in acest caz cum se claculeaza perioada de prescriptie?
Contributia de asigurari sociale de sanatate este obligatie fiscala, datorandu-se bugetului de stat. Prin urmare, termenul de prescriptie este cel de 5 ani, prevazut de Codul de procedura fiscala.
Multumesc. Stiam ca e termen de 5 ani, dar nu inteleg de ce nu ar intra 2008 si 2009 in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru persoana fara venituri mariacoman mariacoman buna ziua. intrebarea mea este : din august 2009 nu beneficiez de nici un venit, nici somaj nici ajutor social, deci implicit nu mai am asigurare medicala. la ... (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare cass angi25 angi25 Buna ziua, o persoana a lucrat la o firma peste 5 ani, dar, a avut o intrerupere de 10 luni (perioada 2011-2012); din 2012 si pana in prezent este angajata ... (vezi toată discuția)