avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS pentru persoana fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS pentru persoana fara venituri

buna ziua. intrebarea mea este : din august 2009 nu beneficiez de nici un venit, nici somaj nici ajutor social, deci implicit nu mai am asigurare medicala. la medicii de familie nu vor sa ma inscrie decat daca achit contributia. daca stie cineva, pe ce perioada trebuie sa o achit? pe toata perioada de cand nu mai sant asigurat sau doar pe 6 luni in urma? multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:28, 20 Septembrie 2011
1. Legea 95/2006 spune:

Art.259
...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) sã achite contribuţia legalã lunarã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculatã la salariul minim brut pe tarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere;
...

2. - Perioada de prescriptie este de 5 ani.
- Daca in acesti 5 ani nu ati avut nici un fel de venit atunci veti plati contributia numai pe ultimele 6 luni.
mariacoman a scris:

buna ziua. intrebarea mea este : din august 2009 nu beneficiez de nici un venit, nici somaj nici ajutor social, deci implicit nu mai am asigurare medicala. la medicii de familie nu vor sa ma inscrie decat daca achit contributia. daca stie cineva, pe ce perioada trebuie sa o achit? pe toata perioada de cand nu mai sant asigurat sau doar pe 6 luni in urma? multumesc

Perioada de prescriptie a creantelor bugetare este de 5 ani,asa incat daca dvs. intentionati sa capatati statut de asigurat in septembrie 2011,se va lua in calcul daca ati realizat venituri si ati cotizat in perioada septembrie 2006-sept.2011

.Daca ati realizat venituri din sept.2006 pana in august 2009,si ati cotizat la sanatate in acesta perioada,nu veti avea de platit decat pt.6 luni anterioare lunii septembrie 2011,daca faceti dovada ca in perioada august 2009-septembrie 2011 nu ati realizat venituri.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass feel feel buna! Am o mare nelamurire... In iunie 2008 am terminat facultatea si m-am angajat in septembrie 2008. Am lucrat pana in sept 2009. Apoi in ianuarie 2010 ... (vezi toată discuția)
Taxa asigurare sanatate gavvaly gavvaly Buna ziua. O nelamurire am si as dori un raspuns exact, dupa cum este legea si nu pareri sau alte presupuneri. Nu lucrez din 2006 si am nevoie sa ma internez ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate persoana fara venit irry_ro irry_ro Buna seara, Eu nu mai am venituri salariale din august 2011 si as vrea sa stiu, daca inchei un contract cu casa de asigurari de sanatate, daca trebuie sa ... (vezi toată discuția)