Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva specialist pe securitatea muncii sa clarific niste lucruri.
A avut loc un accident de munca soldat cu moartea unui angajat. ITM a incheiat proces verbat de constatare a accidentului si a informat angajatorul de obligativitatea completarii FIAM ului. Angajatorul nu doreste completarea acestui formular.
Exista vreo portita legala pentru a nu l completa? Se poate cere suspendarea procesului verbal pe motiv ca este contestat, contestatia fiind in curs de solutionare? Si daca da, ar putea aceasta suspendare atrage suspendarea pe cale de consecinta si a intocmirii FIAM ului?
Va multumesc pentru eventuale alte sugestii!
Parerea mea sincera este sa nu va opuneti completarii FIAM-ului, mai ales ca in general in cazul accidentelor de munca mortale procesul verbal presupune si propunerea de incepere a urmaririi penale. Cred ca pe parcursul cercetarii accidentului s-au realizat si expertize tehnice si cel mai bine ar fi sa vedeti cum sa procedati incat sa nu intervina si raspunderea penala. O alta varianta ar fi sa solicitati ca Inspectia Muncii, institutia careia i se subordoneaza ITM-ul sa faca cercetarea evenimentului, dar nu cred ca asta ar schimba mult lucrurile.
@claudia - Da, s a facut propunere de incepere a urmaririi penale, insa nu acest aspect ma interesa pe mine. As fi dorit sa stiu daca este posibila obtinerea unei suspendari a acestei obligatii de a intocmi fiam-ul ca urmare a suspendarii procesului verbal, pe perioada cat contestatia nu a fost rezolvata.
Ca sa fiu mai explicita, atat timp cat pr vb este in litigiu, masurile din el nu se pot aplica, astfel ca nu subzista nici obligatia de a intocmi fiam. As fi vrut sa stiu daca a incercat cineva, cu succes suspendarea pr vb cat timp este in litigiu
@freelis Sigur ca poate fi sanctionat cu amenda daca nu si respecta obligatiile impuse de lege, insa intrebarea era daca se poate face ceva pt a "evita" in mod legal indeplinirea acestor obligatii, cel putin pana la solutionarea contestatiei!
Teoretic, daca sunteti in litigiu, adica daca suspendarea s-a solicitat in instanta ITM-ul isi declina competenta pana la hotararea judecatoreasca definitiva, deci in mod normal nu poate controla respectarea masurilor impuse in PV, dar asta nu inseamna ca actiunea dv. abroga Legea 319/2006 privind completarea FIAM-ului de catre angajator. Nu inteleg de ce nu doriti completarea FIAM-ului? Vreti sa demonstrati ca defapt nu a fost vorba de accident de munca sau ca nu s-a stabilit corect cauza accidentului?