avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Dosar cercetare eveniment - accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Dosar cercetare eveniment - accident de munca

Buna ziua!

Ma puteti ajuta, va rog, cu urmatoarea informatie:
in cazul unui accident de munca, ce documente privind cercetarea evenimentului trebuie inmanate/ trimise si angajatului implicat in accidentul de munca?
Intreg dosarul, inclusiv anexele? FIAM-ul?

Problema e ca, angajatului nu i s-a solicitat nici o declaratie cu privire la accident, dar in procesul verbal privind cercetarea, angajatorul declara, in mod ciudat, ca angajatul a refuzat sa dea orice „declaratie in scris”, comisiei de cercetare... desi, angajatului nu i s-a solicitat nici o declaratie (desi acesta solicita angajatorului, de 8 luni, sa cerceteze si sa declare evenimentul)...

Deci, intrebarea e: documentele care trebuie sa ajunga la angajat sunt doar PV de cercetare si FIAM-ul sau intreg dosarul, inclusiv anexele...?

Se poate contesta continutul cercetarii, respectiv, cel putin aspectul ciudat mentionat mai sus privind „refuzul angajatului de a comunica in scris”... cu comisia de cercetare...?


Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:21, 7 Ianuarie 2015
Accidentatul/ angajatul trebuie sa primeasca o copie dupa procesul verbal de cercetare a AM si o copie dupa FIAM.
In privinta declararii/ cercetarii evenimentului/ accidentului de munca produs, puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Mentionati si ca nu vi s-a cerut declaratie.
Angajatorul avea obligatia, sa anunte evenimentul la ITM conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Angajatorul trebuie sa anunte la ITM:
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
Dosarul de cercetare a evenimentului de catre comisia numita de catre angajator trebuie sa fie avizat de catre ITM.
Puteti depune o contestatie scrisa la ITM, cu nr. de inregistrare/ data in care sa mentionati punctul dvs. de vedere referitor la cercetarea evenimentului produs. ITM va declansa o ancheta si veti primi un raspuns scris la sesizarea dvs.
Atat PV de cercetare cat si FIAM se intocmesc in mai multe exemplare originale, dupa caz. Victima accidentului de munca trebuie sa primeasca Un exemplar din PV si un exemplar din FIAM(nu copii ale acestora).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar cercetare eveniment - accident de munca Mihaela_12 Mihaela_12 Buna dimineata! Ma puteti ajuta, va rog, cu urmatoarea informatie: in cazul unui accident de munca, ce documente privind cercetarea evenimentului trebuie ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă nedeclarat la momentul producerii datorită unor promisiuni neonorate ale șefilor. se mai poate schimba ceva? bobinatorul bobinatorul Buna ziua.Sotia a avut un accident de munca acum 14 zile si a prins mana la presa .Accidentul nu sa produs din vina sotie ci sau rupt niste suruburi .Problema ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soldat cu deces. Chirila Gica Chirila Gica Sunt 11 luni de când soțul a decedat la serviciu. Nu am primit nici un proces verbal cu stadiul anchetei. Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)