am mare nevoie de o monografie sh(haine)
as vrea sa stiu mai precis cum se face transformarea din kg in bucati si ce documente trebuie intocmite si ce contin ele
dupa cateva zile pretul se modifica (se micsoreaza) ce documente se intocmesc si ce contin
operatiunea contabila - ptr scadere
multumesc mult
Se intocmeste un proces verbal, din care sa reiasa numarul de bucati, dupa care pe baza notei de receptie (NIR) va inregistrati cu numarul de bucati achizitionate si pretul de achizitie si vanzare.
Exemplu: Achizitionati 500 kg. haine la pretul de 30 lei/kg.
In baza procesului verbal, rezulta 10.000 buc. la pretul de 1,5 lei/buc-pret furnizor (500kg.x30 lei/kg= 15.000 lei: 10.000 buc) 371.02=401 - 15.000 lei
Atunci cand intocmiti NIR-ul, aveti intrare de 10.000 buc. la pretul de 1,5 lei/buc-pret furnizor si sa zicem ca le vindeti cu 3,8 lei/buc ( pret de vanzare cu amanuntul) 371.02=378.02 - 23.000 lei [( 3,8-1,5)x10.000 buc].
Nu ati precizat daca sunteti platitor de TVA.
In acest caz, intervin alte probleme.
Distingem trei situatii posibile in care va puteti afla:
Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand atunci cand:
1. Vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate,
2. Bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112.
3. Persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.
Nu aveti dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile secondhand, in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special.
Asadar, in cazul aplicarii acestui regim de taxare nu puteti efectua inregistrarea contabila 4426 = 4427 intrucat prin aceasta formula contabila se considera ca v-ati exercitat dreptul de deducere a taxei.
In acest caz, societatea dumneavoastra, in calitate de persoana impozabila revanzatoare, va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, pentru care exista obligatia colectarii taxei.
Baza de impozitare, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, in momentul in care efectuati revanzarea bunului second-hand, este marja profitului, exclusiv valoarea taxei aferente. Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de societatea dumneavoastra si pretul de cumparare.
Nu aveti dreptul sa inscrieti taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor. Mentiunea „TVA inclusa si nedeductibila“ va inlocui suma taxei datorate, pe facturi si alte documente emise cumparatorului. De asemenea, pe factura emisa de dumneavoastra sunteti obligati sa faceti trimitere la art. 1522 sau la art. 313 si 326 din Directiva 112 sau orice alta trimitere care sa indice faptul ca ati aplicat regimul special de taxare.
In cazul in care aplicati regimul special trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii:
● sa stabiliti taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa;
● sa tineti evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.
In cazul in care efectuati atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special, trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii:
● sa tineti evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
● sa stabiliti taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuneti decontul de taxa.
Cu alte cuvinte, aveti obligatia:
● sa tineti un jurnal special de cumparari in care sa inscrieti toate bunurile supuse regimului special;
● sa tineti un jurnal special de vanzari in care sa inscrieti toate bunurile livrate in regim special;
● sa tineti un registru comparativ care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
● sa tineti evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului
Daca nu sunteti platitor TVA, aveti grija sa nu depasiti limita de 10.000 euro. Inregistrarea se face in luna in care se depaseste acest plafon.
nu sunt platitoare de tva
plafonul de 10.000 euro inseamna valoarea marfurile second hand achizitionate din UE , dupa care devin platitor de tva in conditii speciale?
adica colectez tva la marja de profit si il declar prin decont dupa care il platesc la stat?
as vrea sa stiu daca am inteles bine.
Se intocmeste un proces verbal, din care sa reiasa numarul de bucati, dupa care pe baza notei de receptie (NIR) va inregistrati cu numarul de bucati achizitionate si pretul de achizitie si vanzare.
Exemplu: Achizitionati 500 kg. haine la pretul de 30 lei/kg.
In baza procesului verbal, rezulta 10.000 buc. la pretul de 1,5 lei/buc-pret furnizor (500kg.x30 lei/kg= 15.000 lei: 10.000 buc) 371.02=401 - 15.000 lei
Atunci cand intocmiti NIR-ul, aveti intrare de 10.000 buc. la pretul de 1,5 lei/buc-pret furnizor si sa zicem ca le vindeti cu 3,8 lei/buc ( pret de vanzare cu amanuntul) 371.02=378.02 - 23.000 lei [( 3,8-1,5)x10.000 buc].
**********
Va rog sa-mi spuneti parerea Dvs despre : - Procesul vb si NIR-ul vor contine detaliat felurile de haine( fuste,pantaloni etc) sau articole (accesorii, pantofi), sau simplu 10.000 bucati cu pretul 1,5 lei ?
- Cand achizitionez aceasta cantitate, spatiul din magazin nu imi permite sa pun decat partial din marfa sa zicem 1500 bucati. Restul ramane in saci. Cum o receptionez ? Pe masura vanzarii mai aduc 200, 400 bucati etc. In magazin este vanzatoarea. Cum trebuie procedat?
Va multumesc,
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.