avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA buna ziua, as dori sa deschid o firma de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

buna ziua, as dori sa deschid o firma de comercializarea auto ...

buna ziua, as dori sa deschid o firma de comercializarea auto second hand,
cum se pot vinde masinile care le achizitionez de la persoane fizice catre alte persoane fizice, fara a face factura cu tva?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:59, 13 Iunie 2022
Pana la o cifra de afaceri de 300.000 lei pe an puteti beneficia de regimul de la Art. 310. - Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici.

Apoi, sau daca deja sunteti inregistrat in scopuri normale de TVA cf rt 316 din Codul Fiscal, puteti aplica TVA doar la marja profitului cf art. 312. - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi din Codul Fiscal:

(2) Persoana impozabilă revânzătoare va aplica regimul special pentru livrările de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, altele decât operele de artă livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care există obligaţia colectării taxei, bunuri pe care le-a achiziţionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre următorii furnizori:

a) o persoană neimpozabilă;

b) o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. g);

c) o întreprindere mică, în măsura în care achiziţia respectivă se referă la bunuri de capital;

d) o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special.
....
(4) În cazul livrărilor prevăzute la alin. (2) şi (3), pentru care se exercită opţiunea prevăzută la alin. (3), baza de impozitare (a TVA) este marja profitului, determinată conform alin. (1) lit. g), exclusiv valoarea taxei aferente. Prin excepţie, pentru livrările de opere de artă, obiecte de colecţie sau antichităţi importate direct de persoana impozabilă revânzătoare, conform alin. (3), preţul de cumpărare pentru calculul marjei de profit este constituit din baza de impozitare la import, stabilită conform art. 289, plus taxa datorată sau achitată la import.

...
g) marja profitului este diferenţa dintre preţul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare şi preţul de cumpărare, în care:

1. preţul de vânzare constituie suma obţinută de persoana impozabilă revânzătoare de la cumpărător sau de la un terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de această tranzacţie, impozitele, obligaţiile de plată, taxele şi alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport şi asigurare, percepute de persoana impozabilă revânzătoare cumpărătorului, cu excepţia reducerilor de preţ;

2. preţul de cumpărare reprezintă tot ce constituie suma obţinută, conform definiţiei preţului de vânzare, de furnizor, de la persoana impozabilă revânzătoare;
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2022
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

T v a la achizitie auto second hand worm worm daca achizitionez o masina din germania la pret fara t v a , trebuie sa platesc t v a in romania ??? (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism second hand marinelabuz marinelabuz s-a achizitionat pe SRL un autovehicul second hand, de la o firma din Belgia, avand inscris pe factura "scutit de TVA conform sectiunii 39 bis 1 din ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto second hand bibimadi bibimadi buna seara. reprezint o societate care are ca domeniu de activitate comert auto second hand. achizitionez masini din comunitate de la site-uri de ... (vezi toată discuția)