avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru auto second hand, persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru auto second hand, persoana fizica

Va rog daca se poate sa-mi raspundeti:anul trecut, in luna iulie am cumparat auto second hand din Germania, pe persoana fizica si am platit TVA,care este mentionat pe factura.Pot recupera acest TVA?(este o persoana care sustine ca a recuperat tva-ul, pentru o masina cumparata din Germania, in luna ianuarie 2009).
Am intrebat si pe la ,,fisc ,, si nimeni nu- mi da un raspuns ferm. Stiu doar ca se poate recupera in maxim 6 luni de la incheierea anului fiscal si asta inseamna ca mai am foarte putin timp...Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 21:28, 24 Iunie 2009
extras Cod fiscal :
Art. 52. - (1) Pentru vânzarile de bunuri în regim second-hand, baza de impozitare se determina la livrarea bunurilor si este constituita din suma reprezentând diferenta dintre pretul de vânzare obtinut, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, si pretul de cumparare al bunurilor respective. Taxa pe valoarea adaugata colectata, aferenta vânzarilor de bunuri în regim second-hand, se calculeaza prin aplicarea cotei recalculate de 15,966% asupra sumei astfel determinate.
(2) Prin livrare de bunuri în regim second-hand, în sensul taxei pe valoarea adaugata, se întelege vânzarea de catre persoane impozabile înregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata de bunuri second-hand achizitionate din tara de la persoane fizice sau juridice care nu sunt înregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata.
(3) Prin bunuri second-hand, în sensul taxei pe valoarea adaugata, se întelege bunuri mobile corporale care au fost utilizate anterior achizitionarii si urmeaza sa fie reparate, îmbunatatite sau vândute ca atare, cu exceptia lucrarilor de arta, obiectelor de antichitate, obiectelor de colectie, metalelor si pietrelor pretioase.

In cazul achizitiei autoturismelor care indeplinesc conditiile de bun la mana a doua, se va aplica regimul special daca ele sunt furnizate de o persoana neimpozabila sau din surse necomerciale. Pentru livrarile de bunuri second-hand taxate in regim special, persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru aceste bunuri, iar pe factura se va face mentiunea TVA inclusa si nedeductibila si va inlocui suma taxei datorate.

Cu alte cuvinte, daca ati fi persoana juridica revanzatoare, ati beneficia de TVA pe marja de profit (diferenta pret cumparare si revanzare), dar fiind persoana fizica cu TVA achitat catre Deutschland, taxa cam ramane acolo bine mersi.:sorry:
Dar poate primiti raspunsuri mai autorizate :D
Platiti TVA-ul in Romania si recuperati TVA-ul din Germania.
multumesc pentru raspuns!Totusi nu inteleg cum de s-a putut recupera TVA-ul de catre persoana despre care spuneam, aceasta fiind persoana fizica ?!
Ati primit raspuns de la doamna ETOCU, se poate recupera TVA platit in Germania , mai multe informatii gasiti la:

www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as dori sa deschid o firma de comercializarea auto ... cristimarian cristimarian buna ziua, as dori sa deschid o firma de comercializarea auto second hand, cum se pot vinde masinile care le achizitionez de la persoane fizice catre alte ... (vezi toată discuția)
Tva silvianc silvianc Sunt o firma platitoare de tva.intermedieri auto.Cumpar auto second-hand din romania de la firme platitoare de tva.Cum facturez la firme in comunitate ... (vezi toată discuția)
Tva marja germania ionut_h08 ionut_h08 Buna seara! As Avea o intrebare! Doresc sa infiintez o firma platitoare TVA in scopul achizitiilor auto si as vrea sa stiu urmatoarele: 1.Daca achizitionez ... (vezi toată discuția)