avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Referitor la preaviz concediere, somaj, concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Referitor la preaviz concediere, somaj, concediu prenatal, postnatal, ingrijire copil

Buna ziua,

As vrea sa va expun problema pentru care am nevoie de un sfat juridic.
Ma numesc Ana Maria I si lucrez de aproximativ 3 ani in cadrul unei firme. In data de 14.05.10 am primit notificarea de preaviz de concediere de 20 zile lucratoare conform art.65,66 din Codul Muncii, tot in aceasta zi mi s-a confirmat si faptul ca sunt insarcinata(test sarcina). In momentul primirii notificarii, am comunicat verbal faptul ca sunt insarcinata si ca urma sa aduc si hartia de la doctor.
Sefa de la Resurse umane mi-a zis sa aduc actul prin care dovedesc ca sunt insarcinata.
Din ce m-am documentat, am inteles ca nu sunt obligati sa-mi anuleze concedierea, din moment ce nu stiau ca sunt insarcinata si m-au concediat din motive ce nu tin de starea mea.
Intrebarea mea este, daca intru in medical ca sa mai aman preavizul, si apoi in somaj, pot beneficia de concediul prenatal, si daca da, cum s-ar calcula?
85 % din media veniturilor pe ultimele 6 luni cand lucram sau 85 % din somaj?
Si as mai avea o intrebare: daca in timpul preavizului de 20 zile, intru in concediu medical, si apoi in concediu risc maternitate pana la prenatal, urmand ulterior sa nasc si sa intru in postnatal si concediu ingrijire copil, acesta(preavizul) se suspenda pana la intoarcerea din concediul ingrijire copil?
Stiu ca nu este etica aceasta varianta, dar totusi avand in vedere situatia, as vrea sa stiu daca si aceasta poate fi una viabila.
Va rog frumos sa ma sfatuiti care ar fi cea mai buna solutie, ca sa beneficiez si de concediul prenatal, postnatal si de cel crestere copil.

Va multumesc anticipat.

Cu respect,

Ana Maria I.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:35, 15 Mai 2010
1. Daca contractul individual de munca (CIM) este suspendat (concediu medical, concediu de maternitate) se suspenda si perioada de preaviz care se reia dupa incetarea suspendarii CIM.
2. Indemnizatia de maternitate se calculeaza 85% din veniturile pe 6 luni, perioada in care poate intra si o perioada din somaj.
3. Pentru a intra in CCC trebuie sa faceti o cerere care trebuie aprobata de angajator si aici s-ar putea sa aveti probleme.
4. Dar nu este rau daca din somaj intrati si in maternitate si in CCC. Perioada de somaj se suspenda si ea (la fel ca preavizul) si se reia dupa ce se termina CCC.
2 . O mica mentiune....:D...perioada este de 12 luni consecutive inainte de nastere, nu 6
av.antoanelageaman a scris:

2 . O mica mentiune....:D...perioada este de 12 luni consecutive inainte de nastere, nu 6

Era vorba de concediul de maternitate si nu de CCC pana la 2 ani.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspuns.
In cazul in care optez pentru intrarea in somaj, asta inseamna ca ultimele 6 luni voi primi indemnizatia de somaj, iar concediul prenatal se calculeaza la 85% din veniturile pe ultimele 6 luni, adica somaj, rezultand ca valoarea concediului prenatal, postnatal va fi 85% din indemnizatia de somaj.
Va rog sa -mi confirmati daca am inteles bine.
Multumesc.
Asa este dar as prefera sa va ganditi mai mult la sanatatea dvs. si a copilului!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj si prenatal patrichisimona patrichisimona Buna ziua as dori sa ma lamuriti ,sant insarcinata in luna a 9-a ,am lucrat in invatamant pana in august 2014 timp de 2 ani ,cu salariul brut de 1400 de lei ... (vezi toată discuția)
Drepturi concediu prenatal MihaiMa MihaiMa Buna seara, Sunt angajata cu contract pe perioada determinata care expira la data de 11 ianuarie 2012 si sunt insarcinata in 7 luni. Conform legii, as putea ... (vezi toată discuția)
Viitoare mamica miki_mariana miki_mariana Buna ziua.momentan sunt in somaj din decembrie in luna asta mai bine zis saptamana ce vine o sa intru in prenatal,intrebarile sunt asa: 1pe luna lui ... (vezi toată discuția)