avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme proprietari cu centrala versus proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme proprietari cu centrala versus proprietari fara .

Buna ziua .
As dori sa imi spuneti daca este corect ca proprietarii cu centrala si apometre sunt obligati prin lege sa plateasca la pausal diferentele de apa.
Administratorul blocului nostru a incasat o suma mai mare din citiri contuare fata de factura primita a facut pret media si a rezultat un pret mai mic . Apoi in luna urmatoare a incasat dupa contoare apa la care a adaugat diferenta fata de factura.
Mentionez ca o parte din locatari detin centrala cu apomentre , altii doar apometre si restul sunt fara .
Administratia blocului nu detine o lista cu persoanele respective si citirea contoarelor se face cam la 6 luni , pe motiv ca nu unii proprietari nu sunt acasa sau nu vor sa deschida. Unii declara 1 mc alti 3 mc si diferentele le suportam toti .
In plus cei ce detin animale nu sunt trecute la intretinere.
As vrea sa stiu drepturile proprietarii de centrale termice si daca sistemul acesta de incasari se poate considera frauda.

Va multumesc mult.
Teoretic ar trebui ca apartamentele contorizate sa achite numai contravaloarea apei consumate efectiv.
Pentru apartamentele necontorizate, plata se va face in sistemul pausal, urmand ca acestia sa suporte si eventualele pierderi de apa, motivat de faptul ca, de regula, pierderile au loc in apartamente datorita proastei functionari a robinetilor.
In ceea ce priveste apartamentele unde au fost montate centrale termice, cred ca nu are importanta acest aspect in ceea ce priveste consumul de apa, ci numai cu privire la plata energiei termice.
eu imi amintesc ca exista o limita de maxim 5 m.c. de persoana
Exista asociatii de proprietari in care ,pe langa limitele legal prevazute,sunt hotarate valori distincte de catre adunarea generala a proprietarilor
referitor la sistem,ul de repartizare diferente consum ,intre valoarea factura si total index individual,asocioatiile au posibilitatea sa opteze pentru una din cele 3 variante,legal prevazute
Referitor la diferentele rezultate intre factura- total index individual,este situatie normala,datoarata faptului ca inregistrarile individuale au avut loc la momente diferite,rezultand diferente ,care normal se regularizeaza la intervale de 3-6 luni
In ceea ce priveste apartamentele unde au fost montate centrale termice, cred ca nu are importanta acest aspect in ceea ce priveste consumul de apa, ci numai cu privire la plata energiei termice.

La ce anume va referiti cand spuneti "numai cu privire la plata energiei termice." ?
Centralele au contor de gaz individual iar pentru energia termica a scarii blocului se calculeaza separat de catre o firma.
rezultand diferente ,care normal se regularizeaza la intervale de 3-6 luni

Este adevarat insa indexul citit este conform cu cel declarat administratiei si verificat de acestia. In plus am platit in avans un fond de rulement.
asocioatiile au posibilitatea sa opteze pentru una din cele 3 variante,legal prevazute

As dori sa stiu care sunt cele 3 varianate legale ?

Eu as dori sa cer listele, sa fac o verificare si daca exista neconcordante , sume adaugate sa cer printr-o sesizare / reclamatie restituirea acestora (eu stiu de niste bani trecuti la pausal la cei cu centrale termice) . Din cate stiu dupa 3 ani datoria se prescrie.
Este legal ce dorec eu ?
Cum as putea formula o astfel de sesizare ?
Cine va plati aceste sume ?

Va multumesc .
Initial solicitati presedintelui lamurirea aspectelor care va ridica suspiciuni
Conditionat de raspunsul presedintelui,aveti dreptul sa solicitati serviciului specializat din primaria responsabila,in temeiul art 55 din L nr 230/2007 ,exercitarea controlului asupra activitatii financiar-contabile a asociatiei de proprietari
Conform decret nr 167/1958,art 3 ,datoria se prescrie dupa 3 ani
Legalitatea impunerii si perceperii sumelor mentionate ,nu pate fi constatata decat in baza unei expertize financiar contabile

Alte discuții în legătură

Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)