avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACTUL DE ÎNTREȚINERE POATE FI ATACAT?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACTUL DE ÎNTREȚINERE POATE FI ATACAT?

Părinții mei sunt divorțați. Tatăl meu mi-a facut un contract de intreținere autentificat la notar acum 3 ani.
1).Ce șanse sunt să fiu atacat după decesul său de unicul meu frate care nu are cunoștință de acest act?
2).Dar de concubina tatălui? Menționez că aceasta nu locuiește impreună cu el.
3).Era mai potrivit să incheiem un contract de vanzare-cumpărare? Notarul mi-a spus că acesta, intre descendenți poate fi interpretat ca o donație mascată.
4).I-am dat tatălui o sumă consistentă de bani in contul intreținerii pe baza unui act neoficial, inchieiat intre părți sub semnătură. Are vreo valoare legală?

Cu apreciere, vă mulțumesc.


Cel mai recent răspuns: goghita , utilizator 21:33, 15 Mai 2010
Contractul de intretinere poate fi atacat numai de creditorul intretinerii nu si de succesorii acestuia si numai daca din culpa debitorului nu au fost indeplinite obligatiile prevazute in contract.
Concubina nu are nici o calitate care sa-i permita sa atace contractul.
Se putea incheia si un contract de vanzare-cumparare insa acesta putea fi atacat.
Acel act are valoarea unui inscris sub semnatura privata si are putere doveditoare ca si un inscris autentic pana la proba contrarie.
Aprecierea sanselor de a fi chemat in judecata o puteti face doar dvs, fiind cel ce isi cunoaste fratele cel mai bine si, pana la urma oricine poate formula o cerere in justitie daca se considera lezat in vreun fel. Important este sa apreciem care sunt sansele de castig. Fratele dvs ar putea sa invoce anumite drepturi in calitate de mostenitor pe linie descendenta, nu vad acum ce drepturi ar putea fi invocate de catre concubina, depinde de situatia de fapt (ce este cu imobilul, cum a fost dobandit?).
Actul despre care faceti vorbire, sub semnatura privata, are valoarea unui inceput de dovada scrisa.
Fata de incheierea unui contract de vanzare-cumparare, poate sa fie privit ca o donatie deghizata doar in anumite conditii, nu credem ca ar putea sa ridice acest aspect vreo problema. Oricum, se impune consultarea inscrisurilor pe care le detineti.
Apartamentul reprezintă moștenirea tatălui de la părinții săi, acesta intrănd în posesia sa după divorțul de mama mea, anterior relației cu concubina actuală.Imediat după intrarea sa în posesia locuinței la circa 6 luni a încheiat contractul de întreținere cu mine, intabulând acest drept în CF în favoarea mea. După divorț i-a cedat mamei mele locuința pe care o deținea impreună cu aceasta și in care locuieste mama in acest moment( alta decat cea in cauza), cu intentia ca aceasta sa i-o transmita fratelui meu dupa moartea sa. De altfel temerea mea este ca fratele meu ar obtine locuinta aceea, cu voia tuturora, dar ca ar putea solicite si o alta parte din aceasta locuinta. In prezent nu are nimeni cunostinta de acest contract decat eu si tatal meu.
Concubina nu are nici un drept la mostenire, indiferent de cati ani a trait impreuna cu tatal dvs. Deci ea nu poate ataca nici un act.

Nici fratele dvs., pt ca, cum s-a spus mai sus, contractul de intretinere e intuitu personae, nu se poate solicita in instanta rezilierea decat de catre persoana intretinuta.

Nici nu este asimilat donatiei, conform Codului civil.

Asa ca eu cred ca puteti sta linistit.
Nici dacă se căsătorește cu aceasta ulterior?

Alte discuții în legătură

Proprietate g.roxanastan g.roxanastan Parintii mei vor sa imi lase prin vanare cumparare cu clauza habitat si ingrijire. Vreau sa investesc pe teren si sa stiu sigur daca fratii mei dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Mostenire dobreroland dobreroland Buna ziua, Vrem sa investim in casa parinteasca, pentru care tatal are certificat de mostenitor. Dupa divortul parintilor casa a fost inchiriata. ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)