avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare-cumparare

Buna seara.
Am si eu o nelamurire: detin un teren prin mostenire. Problema este ca nu pot avea intabulare la acest teren decat cu un act de vanzare-cumparare. Exista si alta metoda de a putea face intabularea terenului decat sa imi vand mie si sotului terenul(taxele sunt foarte mari la un contract de vanzare-cumparare)?
Detineti un titlu de proprietate? Ce inscrisuri detineti privind acest teren? Inscrierea in cartea funciara nu se face doar la momentul unei vanzari. Este o procedura speciala, pe care in calitate de proprietar al terenului o puteti urma.
In urma taxei de succesiune, singurul act doveditor al detinerii terenului este un certificat de mostenitor cu partaj succesoral incheiat la notariat.
Faceti o actiune in instanta prin care sa solicitati sa se constate ca aveti calitatea de unic mostenitor al autorului si ca masa succesoralaeste alcatuita din
terenul in suprafata reala de........ in contradictoriu cu succesibilul in grad subsecvent,
unitatea adminsitrativ-teritoriala si vecinii terenului in temeiul art. 111 C.pr.civ, si art. 61, 62 din Legea 7/1996 republicata.
In acest fel se stabileste si suprafata reala a terenului.
Dupa ce sentinta ramane definitva si irevocabila mrgeti si solicitati intabularea in CF.
Instuiesc faptul ca situatia dumneavoastra este un pic mai complicata.
Din putinele randuri scrise de dumneavoastra inteleg ca nu aveti un act prin care sa demonstrati ca acel teren a fost in proprietatea antecesorilor dumneavoastra. Gresesc?
Certificatul de mostenitor nu tine loc de act de proprietate. Nici actul de partaj notarial.
Din pacate, pana prin anii 2000, pentru dezbaterea mostenirilor notarul nu prea cerea acte care sa ateste proprietatea aspra masei succesorale, fiind suficient un certificat fiscal, o declaratie de martori..
Astfel, ne aflam acum in situatia in care cea mai mare parte a locuitorilor din localitatile ce nu au avut carti funciare pana la aparatia legii 7 /1996 nu detin acte de proprietate asupra terenurilor.
Insa situatia are rezolvare.
O actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate va poate rezolva problema. Insa conditiile de admisibilitate trebuie studiate de la caz la caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate marcelutza marcelutza Buna ziua, am urmatoarea intrebare: 1.in cazul in care titlul de proprietate primit pt. o suprafata de teren intravilan nu a fost intabulat in CF,si cel ce a ... (vezi toată discuția)
Mostenire armataa armataa Am si eu urmatoarea speta: in urma bunicilor din partea tatalui au ramas trei mostenitori, toti in viata. Au facut succesiunea iar mostenirea a fost impartita ... (vezi toată discuția)
Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)