avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

#-o Problema mea este una mai complicata,sunt sigura ca cel mai indicat ar fii sa am un avocat dar din pacate nu mi-l permit....
Suntem o familie constituita din 2 frati de mama si tata,1 frate de mama si mama vitrega (a 2-a sotie a tatalui.)
Fiecare are casa lui dar cu drepturi de mostenire fiecare la casa celuilalt nu in proportii egale insa.
Recent fratele(de mama si tata) a deschis un proces de succesiune pt casa in care locuieste ,unde actele pe acea casa sunt doar pe numele parintilor.(tatal si mama .prima sotie a lui)In instanta suntem chemati toti respectiv fratele si mama vitrega.
(Atata timp cat casa apartine parintilor nostri, nu vad ce drept de mostenire ar avea mama vitrega si respectiv fiul din a 2 casatorie....)
Fratele vrea ca fiecare sa intre in posesie de drept pe casa unde a locuit pana acum,sa renunte fiecare la dreptul pe care il are asupra celuilalt.
La chemarea in judecata fratele a anexat o "intelegere"facuta la un an sau 2 dupa decesul tatalui(1978) prin care fiecare eram de acord ca fiecare sa mosteneasca sa detina casa in care locuieste.Eu insa nu am avut cunostinta de aceasta intelegere,dar e semnata in locul meu....
Eu sunt in conflict cu ei mama si frati de vreo 5/10 ani...ei s-au inteles in toate...dar eu nu sunt de acord ce pot sa fac????
Nu vreau sa renunt la dreptul pe care il am la aceasta proprietate pentru care se face succesiunea.
Din pacate eu am platit toata casa in care locuiesc am cumparat- o practic de la tata si mama vitrega cand m-am casatorit dar ca pe acele vremuri(1973) nu am facut nici un contract.....deci =0..si ei au dreptul la casa mea mama 4+1 si restul intre noi cei 3 frati in proportii egale..
Bineinteles si valorile proprietatilor diferand foarte mult ,a mea proprietate fiind ceva de genul jumatate a clorlalte proprietati.
Am vreo sansa fara avocat la un proces just??
Ce ar trebui sa fac sa nu imi pierd drepturile care mi se cuvin??fara a fi inselat de ei?
Pentru a cere pretentii au sa specific faptul ca nu renunt la acea parte ar trebui sa fac o cerere reconventionala??
Sper ca cineva sa aiba timp sa citeasca tot..e cam mult imi pare rau..am vrut sa ma fac inteles...si sa ma ajute cu ceva sfaturi.urmatoarea infatisare pe 2 iulie a.c.
multumesc anticipat.Ioan
Doar aceasta casa pt care se face acum succesiunea este pe numele tatalui cu prima sotie.restul sunt mostenire de la tatal si a 2-a sotie.
Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2010
mighelita, utilizator
Cel mai recent răspuns: mighelita , utilizator 02:28, 16 Mai 2010
Daca toate imobilele sunt pe numele parintilor ar trebui aduse toate la masa mostenirii, evaluate, formate loturile in functie de modul de detinere, iar cei care primesc imobile ma valoroase sa plateasca celorlalti sulta.
Puteti cere asta printr-o cerere reconventionala.
In ce privesc bunurile care au apartinut parintilor (tatal cu prima sotie), tatal avea 1/2 din aceste bunuri si atunci toti mostenitorii tatalui au vocatie la mostenirea tatalui relativ la aceste bunuri.
multumesc frumos pentru mesaj.
Sa inteleg ca de fapt toti avem drept la aceasta casa, si prin cerere reconventionala sa cer sa fie aduse toate imobilele la masa mostenirii..asa poate se va termina si clarifica totul nu dupa acest proces va trebui sa chem si eu in instanta pt proprietatea in care locuiesc.
multumesc
Exact asta spuneam. Sa fie aduse la masa succesorala toate imobilele si astfel va clarificati cu totii drepturile de care beneficiati dupa decesul parintelui/parintilor.

Acum nu ramane decat sa gasesc un model de cerere reconventionala pentru asa ceva
Stie cineva cat m-ar costa aproximativ un avocat pentru un astfel de proces??

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)