avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sentinta divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sentinta divort

bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si irevocabila. tatal primeste drept de vizita printr-o decizie ulterioara, eu am nevoie de acordul lui pt a iesi cu fetita din tara? modifica asta cu ceva sentinta definitiva si irevocabila? multumesc
DIN sentinta nu rezulta ca aveti dreptul sa-l scoateti afara din tara.
trebuie sa aveti acordul celuilalt parinte.
buna seara
veti iesi cu copilul din tara in baza hot defi si irevocabila cu pasaport pentru copil doar prin vami nu si pe aeroport ,acolo va sunt luate mai multe dat si mai amanuntit
ok
bafta

Cred ca trebuie facuta distinctia intre raporturile juridice provenite din diferite ramuri de drept. Daca nu se opereaza aceste distinctii iese un fel de ghiveci, ca in mesajele de mai sus.
1. Art. 307 alin. 2 Cod pen. urmareste sa protejeze un tip de relatii sociale care se formeaza in legatura cu relatiile persoanale ale parintilor cu copilul lor minor. Infractiunea poate fi savarsita prin diferite mijloace, inclusiv prin plecarea in strainatate, daca astfel celalalt parinte este impiedicat in mod repetat sa aiba contacte cu minorul. Asadar raporturile de drept administrativ reglementate de Legea nr. 248/2005 nu au nici o legatura cu raporturile de drept penal iar respectarea prev. Legii nr. 248/2005 nu inlatura raspunderea penala daca au fost incalcate prev. art. 307 alin. 2 Cod pen.
Cu alte cuvinte, parintele caruia i s-a incredintat minorul poate sa iasa din tara cu el cand doreste insa fara sa poata astfel impiedica pe minor sa aiba legaturi personale cu celalalt parinte in felul stabilit de parti ori de organul competent.
2. Am citit stupefiat de mai multe ori pe sectiunea aceasta de dreptul familiei urmatoarele: " ...mama/tatal primeste drept de vizita printr-o sentinta/decizie.." :foottap: Prostia aceasta grosolana apare si in multe hotarari judecatoresti.
Haideti sa imbinam putin bun-simt cu ceva stiinta de carte sa vedem ce va iesi:
2.a. art. 43 alin. 2 Cod fam. "Părintele divorţat, căruia nu i s-a încredinţat copilul, păstrează dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum şi de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională."
2.b. art. 97 Cod fam "Ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii lor minori, fără a deosebi după cum aceştia sunt din căsătorie, din afara căsătoriei ori înfiaţi." Ei exercită drepturile lor părinteşti numai în interesul copiilor.
2.c. art. 98 Cod fam "Măsurile privitoare la persoana şi bunurile copiilor se iau de către părinţi, de comun acord. Dacă unul dintre părinţi este mort, decăzut din drepturile părinteşti, pus sub interdicţie sau, din orice împrejurare, se află în neputinţă de a-şi manifesta voinţa, celălalt părinte exercită singur drepturile părinteşti."
3. Din textele de mai sus rezulta destul de clar ca parintele caruia i s-a incredintat minorul exercita singur drepturile parintesti pentru ca art. 43 deroga de la regula comuna ca ambii parinti fac acest lucru impreuna. Insa exercitarea drepturilor parintesti se poate face:
- numai in interesul minorului
- numai in ceea ce priveste sfera normala a acestor drepturi
- fara a ingradi dreptul minorului (si copilul are dreptul sa-si vada regulat tatal/mama, nu-i asa ?) de a avea legaturi personale cu celalalt parinte.
Asadar dreptul copilului de a avea legaturi cu tatal/mama caruia nu i-a fost incredintat si reciproc al acestuia din urma de a intretine legaturi personale cu minorul este stabilit direct de legiuitor (art. 43 alin. 2 Cod fam intre altele) si nu trebuie recunoscut sau stabilit de nici o instanta dupa cum nu este nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa stabileasca ca X are dreptul la viata, la libertate, etc.
Programul fiecaruia din parinti cu minorul este cu totul altceva. Programul acesta numit uneori cu totul impropriu "program de vizita" (asa i-a venit unuia sa-i zica si asa a ramas :O ) poate fi stabilit de parinti de comun acord (varianta optima) sau in ipoteza in care ambii parinti ori amandoi inteleg sa se lupte folosindu-se de copii (varianta cel mai des intalnita) acest program este stabilit de instanta insa cu respectarea exigentei ca trebuie avut in vedere intotdeauna interesul minorului.

sic cogito
Adalbert Gabriel G.
avocat
carmenmur a scris:

DIN sentinta nu rezulta ca aveti dreptul sa-l scoateti afara din tara.
trebuie sa aveti acordul celuilalt parinte.


Din continutul sentintei rezulta carui parinte ii este incredintat minorul. In nici o sentinta de divort nu se scrie ca parintele caruia ii e incredintat minorul poate sau nu sa paraseasca teritoriul Romaniei impreuna cu minorul, nici un judecator nu poate sa acorde mai mult decat se cere.
In cererea de divort cu minori se precizeaza carui parinte sa i se incredinteze minorul si atat.
Nu este necesar acordul parintelui (tatalui) pentru a parasi tara, din sentinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)