avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... declaratii pe venit
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

declaratii pe venit

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotul meu are1,725 ha teren arabil pe raza com. Dichiseni jud. Calarasi, dat in arenda la o societate. Pentru anul 2009 nu a luat nici produse nici bani, explicatia fiind aceea ca produsele s-au terminat iar contravaloarea lor urmeaza sa o primeasca (nu stiu cand). Astazi este ultima zi de depunere a declaratiilor si a solicitat adeverinta din care sa reiasa ca nu a primit nici produse nici bani; raspunsul a fost ca nu elibereaza astfel de adeverinte, mai sunteti cativa care nu ati luat banii; sa depuna declaratia cu suma cat ar fi trebuit sa ia , ca zilele acestea s-ar putea sa le plateasca. (ca sa vedeti cum se lucreaza la noi). in aceasta situatie sunt mai multe persoane, sotul meu are inca 2 veri care nici ei nu au luat.
intrebarea mea este: cui ma pot adresa in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: sandavasilescu , utilizator 20:54, 18 Mai 2010
Declaratia de venit (acum se numeste Declaratie de impunere) trebuie depusa de cei care realizeaza venituri individuale sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, determinate în sistem real.
Declaratia pentru veniturile fiscale din 2009 are termen de depunere 25 mai 2010. Contribuabilii au obligatia de un plati la stat o cota de 16% din venitul net anual impozabil / castigul net anual din anul fiscal respectiv.

Nu sunt de specialitate dar atata timp cat nu obtii venituri este clar ca declaratia (se declara pe propria raspundere) se va completa cu venit zero.
Utilizatorii de specialitate de pe acest site pot interveni cu relatii suplimentare daca este necesar.
Numai bine
L.C.
Multumesc frumos pentru raspuns; asa am completat declaratia dar cei de la Administratia financiara au spus ca trebuie si adeverinta deoarece o astfel de situatie nu au intalnit, practic, acei bani trebuiau dati pana la sfarsitul anului 2009.
o zi buna!
Foarte neplacut din partea acestor functionari. Practic, conform legii, chiar organul fiscal la care v-ati adresat trebuie sa va elibereze aceasta adeverinta.
Poate reusiti sa discutati cu un sef de serviciu abilitat pentru rezolvarea situatiei.
"Adeverinta de venit" reprezinta documentul prin care se atesta faptul ca o persoana fizica figureaza in evidenta fiscala, constituita pe baza declaratiilor depuse, cu venituri realizate / estimate privind un an fiscal.

Aceasta se elibereaza de organul fiscal competent la solicitarea persoanelor fizice, pe baza formularului "Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit", cod 14.13.25.13.
Prin organ fiscal competent se intelege:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

Adeverinta de venit se completeaza cu date privind venitul impozabil realizat intr-un an fiscal, pe baza informatiilor existente in evidenta fiscala, constituita pe baza declaratiilor depuse.

In situatia in care, la data solicitarii, in evidenta fiscala nu exista informatii privind venitul impozabil realizat pentru perioada solicitata, adeverinta de venit se completeaza cu venitul impozabil estimat, luat in calcul pentru stabilirea platilor anticipate cu titlu de impozit.

(Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 193 din 17 februarie 2009 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor "Adeverinta de venit" si "Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit" pentru persoane fizice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 109 din 24 februarie 2009)

Succes,
L.C.
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
Laura Ciobeica, moderator
stimate doamne/domnisoare,

sa nu confundam lucrururile.

1. pentru veniturile aferente anului 2009, declaratia 200 trebuia depusa pana pe data de 17 mai 2010, avand termen de plata 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere

2. incepand cu veniturile aferente anului fisval 2010, decizia de impunere de depune si se plateste pana pe data de 25 mai a anului urmator.

3. asociatia agricola care lucreaza pamantul in arenda a depus la primarie toate contractele de arenda in vederea obtinerii subventiei de stat

4. conform unei circulare de la nivelul ministerului de finante si a institutiei prefectului, toate primariile din tara au transmis catre administratiile financiare o situatie cu aceste suprafete de teren arendate

5. in situatia dvs. trebuie prezentata o dovada de la asociatia care lucreaza terenul (arendas), precum ca in anul 2009 nu v-a distribuit nici un produs, iar contractul de arenda nu a fost respectat

6. daca arendasul nu va poate elibera aceasta dovada, va trebui sa depuneti, dvs ca si arendatar, declaratia 200 conform contractului de arenda, la preturile stabilite pentru fiecare produs de catre directia agricola din judetul respectiv, iar apoi sa va indreptati impotriva arendasului. (chiar si in justitie, daca sumele sunt semnificative)

7. pana la sfarsitul anului 2009 trebuiau dati banii, in sensul ca trebuiau primite produsele sau banii, nu in sensul de a plati impozitul catre stat.
Multumesc,
Chiar speram sa avem pareri si solutii care sa clarifice aceasta situatie destul de incurcata si cu siguranta de acum incolo nu voi mai confunda lucrurile.
O seara buna tuturor,
Laura Ciobeica

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din arenda ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa-mi explicati cum se calculeaza impozitul pe un venit din arenda , in situatia in care venitul este in bani, suma fixa aplicata ... (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)