avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raspundere Asociat vs. Administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raspundere Asociat vs. Administrator

M-a rugat un prieten sa-l ajut cu o probl. Ma roaga sa infiinteze o firma pe numele meu si sa il trec pe el ca si administrator. Aici am cateva intrebari:
1. Este adevarat ca daca este el administrator, raspunderea pentru activitatea firmei ii revine lui? Adica...in caz de ceva probleme cu firma, el este cel care este tras la raspundere? Sau si asociatul...

2. Daca are proprire pe salariu pentru un credit restant mai vechi si doreste sa infiinteze un SRL, banca la care are restanta respectiva il poate gasi si ii poate pune proprie si pe conturile firmei ? In acest caz este bine sa faca firma pe numele lui sau doar sa fie numai administrator?
Ca asociat sau administrator il poate descoperi banca la firma respectiva si ii poate pune ceva popriri?
Cum este mai bine sa faca fara sa fie urmarit de banca...Deja i se retin 33% din venit.
Eu stiam ca numai administratorul este cel facut public...daca pot sa spun asa, nu si asociatul.

Multumesc frumos de ajutor!
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 12:37, 17 Mai 2010
1. Ar trebui sa va puneti intrebari de ce nu deschide firma pe numele dumnealui. In mod firesc administratorul este raspunzator pentru problemele firmei...si el este tras la raspundere pentru nereguli. Insa trebuie sa fiti prevezator pentru ca nu veti putea afirma ca sunteti strain de ceea ce se intampla ..ilegal ...in firma al carei asociat sunteti.
2. Daca are restante personale la bancii, acestea il pot urmari doar pe bunurile moble si imobile proprii. Aici se includ si veniturile din salarii sau ..in cazul functiei de administrator ..asupra veniturilor reprezentand indemnizatia de administrator..daca i s- a fixat asa ceva. Banca va putea institui proprirea asupra acestei indemnizatii...dar nu blocand conturile firmei..ci trimitand la SC o adresa prin care sa i se retina din indemnizatie in cuantumul legal ( pana la 1/3) si sa se vireze catre banca. Adresa trebuie sa aiba atasat un titlu executoriu a carei incuviintare pentru executare s-a obtinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe contul sotului sabina-elena sabina-elena Buna ziua. Sotul a avut in casatoria anterioara un apartament care a fost executat pentru neplata ratelor, rezultand un credit restant in valoare de 10.000 ... (vezi toată discuția)
Sotia actionar in firma poate fi trasa la raspundere pentru faptele sotului administrator in firma? tonylexa tonylexa Buna ziua Am nevoie de cateva sfaturi: Sotul prietenei mele a convins-o sa faca o firma impreuna (sot si sotie - sotul administrator,sotia asociat). Din cate ... (vezi toată discuția)
Obligații cãtre bugetul de stat kavr kavr Buna ziua Detin un SRL infintat in 2005, nu a avut niciodata activitate, l-am suspendat acum citiva ani. In mom. de fata este listat cu obligatii restante ... (vezi toată discuția)