avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de concesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de concesiune

este posibil ca dezbaterea succesiunii unei locuinte construite pe un teren concesionat sa fie deschisa de nepotul de pe frate in cazul in care copiii au renuntat la orice drept?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 17:23, 18 Mai 2010
Cum au renuntat la drept?
Daca acela despre care faceti vorbire a renuntat in mod explicit la succesiune, ulterior acestui act, copii sai, veniti la mostenire in locul si in dreptul acestuia, nu pot cere deschiderea succesiunii, nemaiavind la ce mostenire veni. Trebuie insa sa fie vorba de o renuntare la succesiune, in intregul ei, ca universalitate, iar nu la parti sau bunuri determinate.
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
ContSters36411, utilizator
copiii au renuntat in sensul ca nu au venit nici macar sa-si ingroape tatal atunci cand au fost anuntati de autoritati iar toate actele(de nastere,deces,autorizatie de constructie a locuintei precum si contractul de concesiune) sale sunt in posesia nepotului de pe frate iar fratele sau traieste fiind in varsta de 90 ani.
Va trebui sa invocati in instanta unde se va cere dezbaterea succesiunii (sau in care veti ajunge sa o dezbateti daca dererea se va face la notar si veti indica o renuntare tacita la succesiune) tocmai renuntarea tacita la succesiune a descendentului in numele carora vin prin reprezentare copiii . Instanta va decide valabilitatea renuntarii tacite la succesiune, prin analiza probelor contrare de acceptare tacita si existenta ori inexistenta unei asemenea acceptari. Probele privind acceptarea tacita trebuie sa le produca aceia care invoca o asemenea acceptare.
In concluzie (si in esenta) este de competenta instantei de judecata sa analizeze si sa dispuna asupra oricarei dezbateri succesorale in care nu exista intelegere intre parti. Chiar daca dezbaterea succesiunii (fiindca deschiderea se face prin moartea lui de cujus/ a celui a carui succesiune se va dezbate) se incepe la notar, atunci cand apar divergente si litigii de orice fel (orice neintelegere) intre succesori, rezolvarea acestora este de competenta instantei de judecata. De aceea, daca acei copii despre care sustineti ca nu mai pot veni la succesiune prin reprezentare, cer dezbaterea succesiunii la notar, va trebui sa invocati neacceptarea mostenirii de catre cel in numele caruia vin, iar notarul este obligat sa suspende procedura notariala si sa va trimita in instanta pentru rezolvarea litigiului. Dupa aceea, in urma unei hotarari definitive, poate relua dezbaterea, cu obligatia respectarii acelei hotarari.
Daca dvs. sunteti cea care vreti sa cereti dezbaterea, atunci va sfatuiesc sa faceti acest lucru direct in instanta, pentru a nu mai plati si la notar alti bani.
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
ContSters36411, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! succesiune fara acord? PME PME Sotul este decedat, sotia este in viata, iar unul din cei 6 copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fara acordul acestuia se poate imparti partea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune stefan_claudia stefan_claudia Buna seara, am si eu unele nelamuriri in privinta taxei de succesiune. Tata a decedat de curand si vrem sa deschidem taxa de succesiune. Vreau sa precizez ca ... (vezi toată discuția)