avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ce autorizatii imi trebuiesc pentru restaurant ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ce autorizatii imi trebuiesc pentru restaurant ?

am obtinut autorizatia de constructie pentru un restaurant sezonier si acum as dorii sa imi spuna cineva care sunt urmatorii pasi !!!unde sa ma duc si ce autorizatii de functionare imi trebuiesc ?
va multumesc !!!!!#-o
Cel mai recent răspuns: alexpostelnicu , utilizator 09:23, 14 Iulie 2010
Daca ati obtinut autorizatia de construire inseamna ca ati obtinut si avizele necesare. Urmatorii pasi ar fi:
1. Sa il construiti
2. Sa il utilati cu cele necesare functionarii
3. Sa solicitati autorizatia de functionare si orarul de functionare de la primarie. dupa care se poate deschide
Succes!
buna seara,construiti restaurantul in asa fel sa aibe circuite corespunzatoare(relatii amanuntite le puteti obtine de la politia sanitara),autorizati codul caen 5610-restaurante(la registrul comertului),faceti contract cu societatile de utilitati(gaze,curent ,apa,deseuri menajere...)multa atentie la modul de compartimentare a bucatariei si a grupurilor sanitare,faceti contract cu un medic de medicina muncii (aveti nevoie pentru angajatii din bucatarie ,la final va fi nevoie de autorizatie de functionare de la primarie.multa bafta.
In momentul in care ati inregistrat societatea la Oficiul Registrului Comertului, ati semnat pentru avizare : pe proprie raspundere . Acum trebuie sa chemati reprezentanti (inspectori) ai acestor institutii : sanitar, sanitar-veterinar, pompieri, mediu, primarie.
Chiar daca este tardiv, voi oferi si eu un raspuns.
Raspunsurile de mai sus sunt corecte, insa ating doar o parte dintre aspectele ce trebuie avute in vedere la deschiderea unui restaurant.
De-a lungul timpului m-am ocupat de mai multe astfel de proiecte, incepand cu alegerea terenului si terminand atunci cand locatia era complet functionala.
In mod normal, in acest moment ar trebui sa va aflati intr-un stadiu destul de avansat al procesului de constructie.

Ideal ar fi ca, inca din aceasta etapa, sa consultati un specialist in domeniu sanitar veterinar, cu care sa discutati functionalitatea fiecarei incaperi, a cailor de acces, etc. Veti intelege imediat, care este motivul !.

Deoarece ati mentionat faptul ca ati obtinut, deja, autorizatia de constructie, nu voi mai intra in detalii privind aceasta etapa. Fac doar mentiunea ca documentatia corespunzatoare avizelor necesare in aceasta etapa, va fi foarte folositoare si in etapele ulterioare de autorizare in vederea functionarii.

Infiintarea punctului de lucru, sau, mai exact, obtinerea certificatului constatator de la Registrul Comertului (cu activitatile desfasurate in locatia respectiva) reprezinta urmatoarea etapa obligatorie, deoarece copia acestui certificat constatator, ne va fi necesara in toate demersurile de autorizare in vederea functionarii.

Conform legii, IMPLEMENTAREA SISTEMULUI HACCP este obligatorie (legea sigurantei alimentului 150, ordinului 1956/1995, respectiv prin HG 924/2005), astfel ca eu as recomanda ca in etapa urmatoare sa implicati un astfel de specialist, care, de obicei se ocupa si de relatia cu DSV-SA si obtinerea autorizatiei sanitare veterinare.
Faceam anterior mentiunea ca ar fi bine sa implicati acest specialist inca din faza de constructie. Motivul este legat de conceperea fluxurilor din interiorul restaranului d-voastra (fluxul de marfa, de produs finit, de personal, de clienti, etc) plus o serie intreaga de alte detalii, pe care inspectorii DSV-SA le verifica atunci cand vin in control.

Urmatoarele etape trebuie sa se refere la demersuri in domeniile:
- obtinerea autorizatiei de functionare din partea primariei (in Bucuresti exista si o taxa anuala de 3000 lei);
- SSM (sanatate si securitate in munca, fosta "protectia muncii");
- SU (situatii de urgenta, fostul PSI);
- licentele de difuzare a muzicii ambientale;
- mediu (daca restaurantul are peste 100 de locuri);
- alte demersuri, in functie de caz (de exemplu, terasa sezoniera).

Pentru mai multe detalii, astept mesaj privat.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
Imi cer scuze, am si eu o intrebare: In cazul unul restaurant care este deschis intr-o casa cu curte (spatiul fiind inchiriat), e nevoie de acordul scris al vecinilor pentru obtinerea autorizatiei de functionare? Unde trebuie depus acesta? Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie comercializare bauturi alcoolice mrs_ivona mrs_ivona Buna ziua! urmeaza sa deschid in curand o cafenea. Am nevoie de autorizatie comercializare bauturi alcoolice si cafea in acest sens? Daca da, care este ... (vezi toată discuția)
Cafe-bar livia.mazare livia.mazare va rog ce autorizatii sunt neesare pentru a functiona un cafe bar? (vezi toată discuția)
Pentru covrigarie avril_dor avril_dor As dori sa stiu daca pentru o covrigarie este nevoie de autorizatie de mediu si contract cu firma de salubritate (vezi toată discuția)