Am fost disponibilizata in luna iuli 2009 cf. Art 65. din Codul Muncii. Am dat in judecata angajatorul pt. plata unui salariu compensator in cf. cu:
1. Art.8 al.2 din LEGEA nr. 130/1996
2. Art. 78 din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010 încheiat cf. Art.10 şi 11 din Legea nr. 130/1996 republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2895/29.11.2006.
3. Art. 67 din CODUL MUNCII.
Instanta mi-a dat castig de cauza si a obligat angajatorul sa-mi plateasca 1 salariu compensator, dar acesta a facut recurs, motivand:
"Subscrisa nu este afiliata la nici o organizatie patronala, deci nu i se poate impune aplicarea unui contract de munca la care nu am fost parte in negocieri, singurul ctr. care ni se poate impune a fi aplicat, este legea contractelor colective de munca, legislatia in vigoare si contractul colectiv de munca la nivel de unitate negociat cu salariatii.
Art.8 al.2 din Legea 130/1996 se refera la faptul ca nu se pot acorda drepturi la nivel inferior fata de contractele colective incheiate la nivel superior, ori in cazul de fata nu se poate vorbi de aplicarea acestei clauze, deoarece, CCM atat la nivel de ramura cat si la nivel national stabilesc o obligatie in sarcina angajatorului si nu un drept in favoarea salariatultui, ori in ceea ce priveste obligatiile, legea mai sus enuntata nu face nici o referire. Ne intemeiem recursul pe prevederile
Art.304 al.1 pct.9 C.Pr.Civ."
Intrebare: Credeti ca am sanse sa castig recursul inaintat de angajator? Va multumesc pt. raspunsuri si sustinere.
Aveti toate sansele ca solutia sa fie de respingere a recursului inaintat de angajator (aceasta solutie fiind favorabila dvs) . La unitatile la care nu exista CCM se aplica prevederile din CCM la nivel national...si chiar daca ar exista un CCM pe unitate..atata timp cat in CCM la nivel national exista o clauza care avantajeaza salariatul...aceasta se va aplica..chiar in situatia in care nu este cuprinsa in CCM al unitatii respective.
Intrebare: Credeti ca am sanse sa castig recursul inaintat de angajator? Va multumesc pt. raspunsuri si sustinere.
Dvs nu aveti cum sa castigati recursul inaintat de angajator ... Instanta poate admite recursul, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.
In caz de admitere a recursului, hotararea atacata poate fi modificata sau casata, in tot sau in parte.
Cu riscul de a va supara, totusi am intalnit o hotarare judecatoreasca pronuntata de o Curte de Apel prin care s-a motivat ca împrejurarea că recurenta nu face parte din organizatiile patronale și nu a participat la negocierea c.c.m., conduce la inopozabilitatea c.c.m si la lipsa de efecte in ceea ce priveste persoana care le invoca.