Am fost disponibilizata in luna iuli 2009 cf. Art 65. din Codul Muncii. Am dat in judecata angajatorul pt. plata unui salariu compensator in cf. cu:
1. Art.8 al.2 din LEGEA nr. 130/1996
2. Art. 78 din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010 încheiat cf. Art.10 şi 11 din Legea nr. 130/1996 republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2895/29.11.2006.
3. Art. 67 din CODUL MUNCII.
Instanta mi-a dat castig de cauza si a obligat angajatorul sa-mi plateasca 1 salariu compensator, dar acesta a facut recurs, motivand:
"Subscrisa nu este afiliata la nici o organizatie patronala, deci nu i se poate impune aplicarea unui contract de munca la care nu am fost parte in negocieri, singurul ctr. care ni se poate impune a fi aplicat, este legea contractelor colective de munca, legislatia in vigoare si contractul colectiv de munca la nivel de unitate negociat cu salariatii.
Art.8 al.2 din Legea 130/1996 se refera la faptul ca nu se pot acorda drepturi la nivel inferior fata de contractele colective incheiate la nivel superior, ori in cazul de fata nu se poate vorbi de aplicarea acestei clauze, deoarece, CCM atat la nivel de ramura cat si la nivel national stabilesc o obligatie in sarcina angajatorului si nu un drept in favoarea salariatultui, ori in ceea ce priveste obligatiile, legea mai sus enuntata nu face nici o referire. Ne intemeiem recursul pe prevederile
Art.304 al.1 pct.9 C.Pr.Civ."
Intrebare: Credeti ca am sanse sa castig recursul inaintat de angajator? Va multumesc pt. raspunsuri si sustinere.
Depinde cat de bine o sa stiti sa va faceti apararea. Trebuie sa convingeti instanta ca vi se aplica clauzele contractului colectiv la nivel national. Nu ati dat foarte multe detalii, nu stim ce insrisuri exista in dosarul dumneavastra ... asa ca e greu de anticipat care va fi solutia instantei.
Prin intampinarea la recurs, trebuie sa sustineti ca hotararea primei instante este legala si temeinica...stabilind o obligatie in sarcina angajatorului , art.78 alin.1 din CCMN incumba si stabilirea unui drept al salariatului de a primi minim un salariu compensatorii.
De altfel, acest drept mai este prevazut si in art.67 C.mun. care prevede ca, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
In contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu s-au negociat salarii compensatorii?
Oricum, conform art 3 alin 1 lit a) din CCMUNN pe anii 2007-2010 se mentioneaza ca prevederile acestui contract se aplica tuturor salariatilor, deci si celor care nu au incheiat un contract colectiv de munca la nivel de unitate. Iar in art 78 alin 1 din acelasi contract se precizeaza ca se acorda cel putin un salariu compensator in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului.