Cu eforturi considerabile am reusit sa elaborez un ebook pe care as dori sa il comercializez prin intermediul internetului. Nu doresc insa ca dupa multa munca/bani investiti lucrarea sa imi fie copiata si multiplicata.
De aceea as vrea sa va intreb daca stie cineva cum anume as putea sa imi protejez/inregistrez cartea?
Raspunsul dat de colegul nostru "avdrg" se refera doar la o marca, adica in cazul in care ebook-ul are si o denumire pe care o doriti protejata. In opinia mea, continutul cartii s-ar putea incadra la drepturi de autor, care se protejeaza la ORDA (oficiul Roman pentru Drepturi de Autor) si sunt sigura ca dl. Dinu Turcanu (unul din colegii nostri de pe avocatnet) va poate clarifica aceasta problema mai bine decat mine.
Drepturile literare sunt protejate in Romania de catre COPYRO, care este organismul de gestiune colectiva (OGC) din domeniul literar. Le puteti gasi datele de contact pe situl www.copyro.ro
Din pacate nu sunt tocami cel mai performant OGC, deci e posibil sa aveti surprize. Din punct de vedere legal nu au cum sa va refuze, pt ca OGC sunt obligate prin legea 8/1996 cu toate modificarile ulterioare sa-i primeasca pe toti titularii de drepturi din domeniul pnetru care au obtinut o decizie de colector unic.
Incercati acolo si tineti-ne la curent ca sa va mai putem ajuta cu un sfat.
Dreptul de autor sau copyright-ul se naste odata cu opera si nu este obligatorie inregistrarea lui pentru a fi recunoscuta! Totusi, ORDA are un serviciu de inregistrare copyright, prin care aveti dovada ca v-ati inregistrat ca si detinator al dreptului, dar nu este o garantie absoluta ca dv sunteti si autorul. Ei nu fac nicio cercetare inaninte de inregistrare, aceasta se face pe baza unei declaratii pe proprie raspundere si daca vine cineva cu aceleasi drepturi pentru a fi inregistrate, va avea aceleasi drepturi ca si dv. Intr-o batalie la Tribunal probabil ca ar prima cel care a inregistrat primul, ar conta marturiile celor din anturaj etc. Deci, dupa cum reiese din cele de mai sus, nimic nu va garanteaza ca nu veti fi furat in mediul virtual, dupa cum nimic nu garanteaza ca nu suntem furati in mediul real. Cred ca problema se pune putin altfel. Mult succes!
In primul rand doresc sa precizati mai multe informatii despre ebook (reprezinta doar o carte pur si simplu sau are o anumita structura -ex. un website design in care se pot accesa informatii structurate intr-o baza de date, mai exact un format electronic).
In cazul in care este doar o simpla carte virtuala, inainte de postare pe Internet, trebuie doar sa o puneti pe suport de hartie si, asa cum colega noastra "talk4u" a precizat, sa va duceti la ORDA sa va dea data certa prin inscrierea in registru. Acelasi lucru il puteti face si la un notar.
Notarul sau ORDA nu va inregistreaza dreptul de autor, deoarece acesta nu este susceptibil de inregistrare (el se naste odata cu creatia si nu cu inregistrarea acestuia intr-un anume registru), ci certifica existenta acelui drept in data respectiva in patrimoniul dvs.
Dupa ce ati luat data certa, postati cartea pe Internet facand publica si data certa (ex "COPYRIGHT 20.04.2004 -numele dvs- toate drepturile rezervate ")
Daca este un format, astept sa-mi dati mai multe detalii, deoarece in conformitate cu L 8/96, formatul (care este o idee) nu este obiect al protectiei, dar materializarea sa (structura fizica a websiteului, a informatiilor continute, etc) poate fi protejata, iar in acest caz va recomand o protectie mixta, atat prin dr. de autor cat si prin design sau marca acolo unde este cazul. Pentru mai multe deatlii am nevoie de mai multe informatii
Biblioteca online
robert_11
Sunt interesat in deschiderea unei biblioteci online. Mai concret, eu ar urma sa scanez carti (de toate tipurile, cu autori straini si romani, etc), si sa le ... (vezi toată discuția)