avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cum procedez pentru infiintare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cum procedez pentru infiintare PFA

E prima data pe acest forum. Sunt inginer constructii proiectant si as dori sa imi fac un PFA pentru eventuale proiecte care ar mai pica in afara programului de lucru. Acum problemele sunt urmatoarele:

1.Eu locuiesc in alt oras decat cel din buletin si care se afla si la distanta foarte mare dar mentionez ca am viza de flotant - acest lucru m-ar putea incurca sa fac PFA in acel oras?
2.Costa mult infiintarea de PFA?
3.In cat timp se poate rezolva cu actele?
4.Ce acte sunt necesare?

Acum nu-mi mai aduc aminte exact ce intrebari mai am dar o sa revin.#-o

Va multumesc!!;)
Cel mai recent răspuns: adina.s , utilizator 00:18, 27 Mai 2010
Documentele necesare infiintarii unui PFA
1. Sediul PFA puteti sa-l stabiliti in orice localitate si se va inregistra la registrul comertului de pe langa Tribunalul judetului in care este acest sediu. Acest lucru presupune existenta dreptului de proprietate asupra imobilului unde se va inregistra acest PFA, contract de inchiriere sau contract de comodat.
2. Costurile nu sunt mari daca faceti procedurile de inregistrare personal.
3. Timpii birocratici care de obicei variaza de la caz la caz.
4. Documente necesare:
1. Cererea de inregistrare (original)
2. Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei (original); 3. Carte de identitate sau pasaport (fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul); 4. Documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizata); 5.Daca este cazul, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original); 6. Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (original); 7. Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (model 1 sau model 2, dupa caz).
8. Daca este cazul:
- precizare din care sa rezulte ca titularul dreptului de proprietate intelege sa afecteze folosinta spatiului in vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaratie, etc.);
- documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectatiune (declaratie pe proprie raspundere);
- documentele care atesta pregatirea profesionala (fotocopii certificate olograf);
- documentele care atesta experienta profesionala (fotocopii certificate olograf); 9. In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European, documentatia care atesta functionarea legala, obtinuta in celalalt stat (fotocopie si traducere in limba romana certificata olograf).
10. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale: taxele de registru.

Iata un doua link-uri cu mai multe detalii:
[ link extern ]
[ link extern ]
OUG nr. 44/2008 prevede si posibilitatea solicitarii inregistrarii online pentru toate cele trei categorii: PFA, intreprindere individuala si intreprindere familiala.
[ link extern ]
Succes si multa rabdare
L.C. :luck:
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
Laura Ciobeica, moderator
Iti multumesc mult de raspuns. A fost destul de clar si e cam tot ce vroiam sa aflu.=D>
Mai am totusi niste neclaritati si nu stiu daca sa le exprim tot aici, dar o sa incerc poate imi raspunde cineva. Eu imi fac PFA ca sa fac niste proiecte de constructii. In cartusul planselor se trec de obicei doi ingineri( unul la proiectat si unul la verificat). Cel de-al doilea trebuie sa aiba si el PFA sau il platesc eu? Daca il platesc eu, cum fac legal treaba asta? Pentru ca e vb de sotia mea deci banii sunt tot in casa. E nevoie sa aiba si ea PFA?

Referitor la contractul de comodat pe care il voi face cu proprietarul apartamentului unde stau: trebuie sa fac contractul pe persoana fizica inainte de a demara actele de PFA sau se face contractul pe numele de PFA dupa ce il rezerv?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
ghoancea, utilizator
PFA nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia.
Solutia acestei probleme este infiintarea/autorizarea ca Întreprindere Individuală conform OUG 44/2008, regimul juridic al acesteia permitand angajarea de personal cu contract individual de munca.
Succes
L.C.
Cred ca am scris in acelasi timp. Am editat postul la aceeasi ora. Si totusi poate exista o modalitate sa nu mai faca si sotia PFA. Iar treaba cu intreprinderea nu stiu ce sa zic..........e ceva nou pentru mine.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
ghoancea, utilizator

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala ametist ametist Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si [u]continut[/u] al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al ... (vezi toată discuția)
Cum infiintez o asociatie familiala si care ar fi avatajele si dezavantajele? mirabela81 mirabela81 Vreau sa infiintez o asociatie familiala si as dori sa stiu care sunt pasii si ce dezavantaje sau avantaje pot avea. (vezi toată discuția)
Intreprinderi individuale Bonutzu Bonutzu ce sunt intreprinderile individuale, ce regim juridic au, ce activitati pot sa desfasoare, ce taxe trebuie sa plateasca , ce declaratii trebuie sa depuna ... (vezi toată discuția)