Buna ziua! Numele meu este Maria si am 22 de ani. Am si eu o nelamurire in privinta unei case a bunicilor mei. Bunicii mei au 3 copii. Din pacate bunicul a murit de vreo 10 ani, inainte sa apuce sa-mi faca mie acte la casa, cu clauza de intrare in posesie dupa moartea lor. Bunica inca mai traieste. Dupa moartea bunicului nu s-a deschis taxa de succesiune. Mama este unul din copiii lor, ea s-a ocupat cel mai mult dintre toti fratii de bunici. As dori sa facem acte acolo pe numele meu sau al mamei, dar sa nu poata fi atacate in instanta de fratele mamei dupa moartea bunicii. El este singurul care nu vrea sa renunte la partea sa, insa acum nu o ajuta cu nimic pe bunica, nici macar nu trece pe la ea. Ce ar fi cel mai recomandat sa fac: act de vanzare-cumparare cu clauze sau fara, donatie...?Bunica se deplaseaza foarte greu si probabil va trebui sa aducem un notar acasa. Cam cat ar costa toate actele? Va multumesc si astept sfaturi.
Cel mai bine ar fi ca bunica sa va faca un act de vanza-cump cu clauza de intretinere pt ca in felul acesta nu va putea fi supus reductiunii liberalitatilor excesive, cum s-ar putea intampla in cazul donatiei. Vazare-cumpararea e un pic mai scumpa decat donatia, dar e mai sigur din pct de vdr civil asa ca va recomand vanzarea. Taxele notariale se calclueaza in functie de valoarea imobilului.
succesiunea dupa bunicul dv ar fi inceputul. aceasta s-ar imparti intre bunica dv. si copiii ei.
daca vreti sa se imparta partea bunicului doar intre bunica si mama dv. va trebui sa deschideti o actiune judecatoreasca in care sa solicitati, intre altele, constatarea faptului ca fratii mamei nu au acceptat mostenirea.
dupa ce mama si bunica dv. vor fi proprietare asupra bunurilor din mostenirea bunicului, mama si bunica vor putea sa va vanda bunurile respective.
e complicat, v-as recomanda si un avocat.
In cazul actului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu mai este necesara taxa de succesiune si acordul unchilor mei? Acest tip de act poate fi atacat in instanta mai tarziu de unchii mei? Va multumesc.
ca sa deveniti dv. proprietara pe bunurile sau cotele din bunuri care au apartinut bunicului, trebuie sa faceti succesiunea.
bunica dv. nu va poate transmite bunuri care nu ii apartin.
mai intai trebuie sa devina bunica dv (si mama dv) proprietara(e) si doar dupa aceea, va pot vinde dv.
dv. nu puteti sa deveniti proprietara, direct, asupra bunurilor bunicului, pt ca nu sunteti mostenitoarea lui.
Chiar daca toate bunurile sunt pe numele bunicii, inclusiv casa, teren,....facturi, utilitati? Terenul a fost mostenire din partea partea parintilor buncii, iar casa au construit-o bunicii mei impreuna. Dupa moartea bunicului bunica mea a mers la primaria si a schimbat actele pe numele ei, insa doar la primarie, nu si la notar.