avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul de vanzare-cumparare poate fi declarat invalid?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul de vanzare-cumparare poate fi declarat invalid?

Salut.Sper ca puteti sa imi dati un sfat la problema mea. Problema mea este urmatoarea:momentan locuiesc in aceeasi casa cu bunicul meu(bunica a murit acum 6 saptamani si inca nu s-a facut succesiunea). El are trei copii:mama mea si inca doi baieti insa unul dintre ei facut cu alta femeie.Cu acesta facut cu alta femeie nu a tinut niciun fel de legatura dar ii poarta numele si banuiesc ca o sa aibe si el drept la aceasta casa dupa moartea bunicului plus ca fratele "bun" al mamei mele tot insista pe langa bunicul meu sa ii faca act de vanzare-cumparare lui dar bunicul nu este de acord pentru ca vrea sa imi lase mie tot.Care este cea mai buna modalitate de a trece casa pe numele meu? Actul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere am inteles ca poate fi spart in instanta de unul dintre mostenitori.Daca imi vinde casa direct fara niciun fel de clauze mostenitorii lui vor mai putea sparge actul de vanzare cumparare?Am citit pe net ca ar fi posibil sa mi-o doneze dar si acesta cica ar putea fi spart in instanta.Plus ca am inteles ca dupa succesiune ca jumatatea bunicii mele se va imparti intre bunic si cei doi copii.Deci cam care ar fi cea mai buna varianta si daca puteti detalia putin? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: catalinbg23 , utilizator 13:30, 9 Septembrie 2011
Casa inteleg ca era bun comun cu defuncta bunica.

Jumatatea bunicii se va imparti 1/4 la bunic (sotul supravietuitor) si 3/4 la cei 2 copii.

Consider ca cea mai buna varianta ar fi un Contract de Intretinere prin care bunicul va transmite proprietatea iar dvs. va obligati la intretinerea lui. Acest contract ar putea fi anulat daca nu va indepliniti obligatia de intretinere.

Fratele „bun” al mamei va avea oricum partea din casa care ii revine in urma decesului mamei.

Partea bunicii, adica jumatate se va impartii intre bunic si copii.
Astfel, bunicul va avea jumatatea din casa si inca 1/4 mostenire de la bunica.
Pentru aceasta parte, adica 3/4 va recomand sa faceti un contract de vanzare cumparare. Este cel mai greu de atacat, dar nu imposibil.
mihaelanicolaeeugenia a scris:

Partea bunicii, adica jumatate se va impartii intre bunic si copii.
Astfel, bunicul va avea jumatatea din casa si inca 1/4 mostenire de la bunica.
Pentru aceasta parte, adica 3/4 va recomand sa faceti un contract de vanzare cumparare. Este cel mai greu de atacat, dar nu imposibil.

Contractul de vanzare cumparare poate fi anulat pentru donatie simulata.
Am spus ca este mai greu de atacat, dar nu imposibil. Este adevarat ca poate fi anulat pentru donatie simulata, dar in instanta este greu de dovedit ca a fost o donatie simulata.

cea mai putin riscanta varianta este contractul de vanzare-cumparare fara nicio clauza.

Alte discuții în legătură

Situatie foarte delicata.vanzare-cumparare/donatie/testament? tibi12 tibi12 Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act ... (vezi toată discuția)
Succesiunea cristache paula cristache paula va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri. mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei. bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere sau contract de vânzare-cumpărare, ce mă sfătuiți să aleg? cornel selaru cornel selaru Fratele mamei impreuna cu fiul vitreg al dumnealui(sotia fratelui mamei a decedat intre timp) care locuiesc in aceiasi locuinta, doresc sa-mi lase locuinta ... (vezi toată discuția)